Innovatief en alledaags

VK lanceert samengevoegde organisatie voor radioactief afval

In het Verenigd Koninkrijk is de Nuclear Waste Services opgericht. Deze dienst brengt de exploitant van de Low Level Waste Repository Limited, de ontwikkelaar van de faciliteit voor geologische opberging Radioactive Waste Management Limited en het geïntegreerd afvalbeheerprogramma van de Nuclear Decommissioning Authority (NDA) groep samen in één organisatie.

In januari vorig jaar had de NDA haar voornemen aangekondigd om één afvaldivisie op te richten waarin de deskundigheid op het gebied van afvalbeheer van de hele groep wordt samengebracht. Dit om "haar capaciteit te vergroten, haar werkwijze te vereenvoudigen en meer waarde op te leveren voor de belastingbetaler." In het Verenigd Koninkrijk is de NDA verantwoordelijk voor het beheer, de ontmanteling en de sanering van 17 nucleaire locaties in het VK. Nuclear Waste Services zal toezicht houden op het geïntegreerde afvalprogramma van de groep.

Veilig beheer

Het nieuwe bedrijfsonderdeel zal zijn huidige verbintenissen handhaven ten aanzien van de opslagplaats voor laagactief afval en het programma voor geologische bergingsfaciliteiten en de gemeenschappen die bij beide betrokken zijn. "Er wordt ook een bedrijf opgericht met nieuwe mogelijkheden om het kernafval van het VK veilig te beheren voor de komende generaties," aldus de regering. "Nuclear Waste Services zal voortbouwen op het werk dat gedurende vele decennia is verricht, terwijl het meer essentiële diensten zal toevoegen voor klanten in de kernenergie-, defensie-, industriële, medische en onderzoekssectoren." Het nieuwe Nuclear Waste Services zal worden geleid door CEO Corhyn Parr, voorheen directeur Integrated Waste van de NDA, en bestuursvoorzitter Adriènne Kelbie. "Onze nieuwe organisatie bundelt een enorme hoeveelheid deskundigheid en capaciteit op het gebied van radioactief afval in het hele Verenigd Koninkrijk", aldus Parr. "Door samen te werken willen wij een veiliger toekomst voor ons allen waarborgen, met een verbeterde dienstverlening aan afvalproducenten die de meest geschikte en geïntegreerde aanpak van het afvalbeheer in het VK ondersteunt. Door nauwer samen te werken kunnen we een betere besluitvorming mogelijk maken en kansen helpen identificeren die bredere voordelen kunnen opleveren, zoals een snellere risicobeperking bij ontmantelingslocaties of een grotere efficiëntie en lagere kosten voor de belastingbetaler". David Peattie, CEO van de NDA-groep, voegde daaraan toe: "De oprichting van Nuclear Waste Services onderstreept ook onze "One NDA"-aanpak om meer samen te werken en efficiënter te werk te gaan bij de sanering van de vroegste civiele nucleaire sites van het VK."

Transport

In februari 2021 lanceerde de NDA de gespecialiseerde nucleaire transportorganisatie Nuclear Transport Solutions (NTS), die nu Direct Rail Services en Pacific Nuclear Transport Limited exploiteert, die respectievelijk spoor- en scheepvaartdiensten aanbieden. Het hoofddoel van NTS zal zijn de NDA-missie te ondersteunen via een reeks activiteiten, waaronder het vervoer van gebruikte geavanceerde gasgekoelde reactorbrandstof van Britse elektriciteitscentrales naar Sellafield, het vervoer van bestraalde splijtstoffen van Dounreay, de terugzending van opwerkingsproducten naar klanten in het buitenland en ondersteuning van de NDA-groep bij de verpakking en de afgifte van vergunningen.

Research en publicatie door World Nuclear News

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Vooruitgang bij de productie van isotopen uit kernafval in de VS
Bron: World Nuclear News14 april 2023
Een werknemer van Isotek verwerkt U-233 in een handschoenenkast in ORNL (Afbeelding: DOE EM)

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Een werknemer van Isotek verwerkt U-233 in een handschoenenkast in ORNL (Afbeelding: DOE EM)
Nieuwsoverzicht