Fotocredit: iStockphoto – ©eugenesergeev

Verviervoudigen capaciteit tot 24GW in 2050

De regering onderzoekt de bouw van een grote kerncentrale, vergelijkbaar in schaal met Hinkley in Somerset en Sizewell in Suffolk. Dit nieuwe project zou de nucleaire geschiedenis van Wylfa nieuw leven inblazen en duizenden banen en investeringen naar het gebied brengen, waardoor de lokale economie een impuls krijgt. Wylfa ligt aan de kust en is uitermate geschikt om een kerncentrale te huisvesten gezien de nabijheid van koelwater en nucleair erfgoed. Great British Nuclear – belast met het leveren van ’s werelds snelste kleine modulaire reactor – heeft onlangs Wylfa en Oldbury-on-Severn in Gloucestershire als 2 mogelijke locaties voor nieuwe nucleaire projecten verworven. Het was de eerste keer sinds de jaren 1960 dat de regering land verwierf voor nieuwe nucleaire projecten.

Staatssecretaris voor Energiezekerheid en Net Zero Claire Coutinho: “We zetten vaart achter de grootste uitbreiding van kernenergie in 70 jaar. Anglesey heeft een trotse nucleaire geschiedenis en het is alleen maar goed dat het opnieuw een centrale rol kan spelen in het stimuleren van de energiezekerheid van het VK. Wylfa zou niet alleen schone en betrouwbare energie leveren aan miljoenen huishoudens – het zou ook duizenden goedbetaalde banen scheppen en investeringen naar de lokale omgeving brengen.”

Het VK is bezig met de grootste uitbreiding van kernenergie in 70 jaar en geschikte locaties zullen van cruciaal belang zijn om te voldoen aan de ambities om de nucleaire capaciteit te verviervoudigen tot 24GW in 2050. Dit zal komen van een mix van traditionele grootschalige centrales en kleine modulaire reactoren, die sneller en op grotere schaal kunnen worden uitgerold.

Ondertussen streeft Great British Nuclear ernaar om tegen het einde van dit jaar succesvolle bieders voor de wedstrijd voor kleine modulaire reactoren bekend te maken. Gwen Parry-Jones CEO van Great British Nuclear: “Nu we eerder dit jaar hebben ingestemd met de aankoop van de Wylfa-locatie, kijkt GBN ernaar uit om met de overheid samen te werken aan het marktbewerkingsprogramma voor grootschalige gigawattleveranciers en ook om dit vitale project in de komende jaren op te leveren.”

Lees het volledige artikel op de website van Gov.UK