Stafano Buono, algemeen directeur van newcleo. Het bedrijf ontwikkelt een 30 MW loodgekoelde demonstratiereactor met snelle neutronen. Fotocredit: newcleo.

30 MW loodgekoelde demonstratiereactor

In een verklaring op 9 april zei newcleo dat de samenwerking ook betrekking heeft op werk op het gebied van brandstofkwalificatie, berekeningscodes, materialen en instrumentatie en metingen. Het bedrijf zei dat de overeenkomst een belangrijke stap voorwaarts betekent in de realisatie van zijn LFR-project. newcleo ontwikkelt een 30 MW loodgekoelde demonstratiereactor voor snelle neutronen en een MOX-splijtstoffabricage-eenheid (gemengd oxide). De twee projecten vertegenwoordigen een totale investering van 3 miljard euro (3,2 miljard euro) in Frankrijk. De CEA is een publieke onderzoeksorganisatie in de voorhoede van technologische innovatie, met name op het gebied van geavanceerde kernenergie. newcleo, dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk en kantoren heeft in Frankrijk, Italië en Zwitserland, zegt dat het ernaar streeft om zijn eerste reactor in 2033 op te leveren. Het bedrijf is opgericht door de Italiaanse natuurkundige en alumnus van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, Stefano Buono.

De grootte van de loodgekoelde TL-30 van newcleo. Credit illustratie: newcleo

Hoge efficiëntie en eenvoudig ontwerp

Eerder deze maand zei de Britse Nuclear Industry Association dat het een rechtvaardigingsbesluit had aangevraagd voor de LFR van newcleo – het eerste nieuwe reactorontwerp dat in het land in bijna tien jaar is ingediend en het eerste ooit voor een geavanceerde reactor. Volgens newcleo is lood overvloedig aanwezig en heeft het eigenschappen die een hoge efficiëntie in een kerncentrale mogelijk maken en de mogelijkheid om het reactorontwerp te vereenvoudigen en de passieve veiligheid te vergroten. Het bedrijf heeft een aantal partnerschappen en overeenkomsten aangekondigd met betrekking tot de ontwikkeling van zijn reactortechnologie.

Doorsnede van de TL-30 van newcleo. Credit illustratie: newcleo

Hergebruik van verbruikte splijtstof

Eerder dit jaar tekende het een joint venture met de Franse startup Naarea om de ontwikkeling en toepassing van de geavanceerde reactoren van de twee bedrijven te ondersteunen. De reactoren zijn verschillende technologieën, maar beide maken het mogelijk om verbruikte splijtstof van conventionele reactoren te hergebruiken, waardoor de splijtstofcyclus kan worden gesloten. Het bedrijf heeft ook een overeenkomst met de Italiaanse dochterondernemingen NextChem Tech en Tecnimont van Maire Tecnimont om zijn kernreactoren te gebruiken om de chemische industrie koolstofvrij te maken, inclusief de productie van waterstof.

David Dalton – NucNet