
Fotocredit: TU Delft
Opleiden nucleaire ingenieurs en experts
Met deze versterking van het nucleaire onderwijs en onderzoek wil TU Delft een grote bijdrage leveren aan de opleiding van nucleaire ingenieurs en experts ter ondersteuning van de kabinetsplannen voor uitbreiding van het aantal kerncentrales in Nederland. Ook zullen promovendi worden aangesteld voor nucleair onderzoek en voor de begeleiding van studenten bij hun afstudeerproject.
Mechanical Engineering
Met de nieuwe leerstoelen slaat de faculteit Mechanical Engineering een brug tussen werktuigbouwkunde en de specifieke toepassing ervan voor nucleaire energieopwekking. De leerstoel Nuclear Energy Technology wordt ingebed binnen de afdeling Proces & Energy. De focus zal liggen op het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen, zoals kleine modulaire reactoren, en de integratie in de Nederlandse energie-infrastructuur.
Binnen de afdeling Materials Sciences and Engineering (MSE) wordt de leerstoel Materials Science for Nuclear Reactors ondergebracht. Materialen in nucleaire toepassingen staan bloot aan extreme condities, zoals hoge temperaturen en stralingsdoses. Nieuwe nucleaire systemen leiden doorgaans tot nog extremere condities voor het materiaal. Het is van groot belang om de levensduur van materialen te verlengen, maar vooral ook nauwkeurig te kunnen voorspellen op een tijdschaal die relevant is voor nucleaire systemen. De nieuw aan te wijzen hoogleraren zullen tevens zorgdragen voor een nieuwe generatie werktuigbouwkundige ingenieurs met solide basiskennis van nucleaire technologie.
Radiation Science & Technology
De afdeling Radiation Science & Technology heeft unieke expertise in het gebruik van ioniserende straling zoals positronen en neutronen voor onderzoek en onderwijs. Ze beschikt over directe toegang tot een onderzoeksreactor die is uitgerust met geavanceerde bundellijninstrumenten, bestralingsfaciliteiten en radiologische laboratoria en tot het HollandPTC waar gebruik kan worden gemaakt van een protonenbundel voor onderzoek.
Het onderzoek richt zich naast innovatieve en duurzame kernenergie, ook op materiaalkunde voor energieomzetting en -opslag, gezondheidstechnologie voor beeldvorming en diagnostiek, radionuclidentherapie en protontherapie. De afdeling biedt onderwijs aan studenten op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen.
Zie ook: Kamerbrief voortgang ontwikkelingen nucleaire kennis- en innovatie-infrastructuur
TU Delft webredactie communication