Fotocredit: iStockphoto | semakokal

Oefenen zonder gevaar voor straling

“Personeel bij interventionele procedures wordt tijdens hun professionele activiteiten blootgesteld aan de hoogste stralingsniveaus. De mogelijke effecten en de voordelen van stralingsbeschermingsmaatregelen worden echter vaak onderschat omdat ze niet eenvoudig kunnen worden waargenomen en pas op de lange termijn worden opgemerkt,” aldus Hugo de las Heras Gala, PhD, medewerker kwaliteitsborging röntgenradiologie bij het Federaal Bureau voor Stralingsbescherming (BfS) en collega’s.

Training in VR biedt de mogelijkheid om het juiste gedrag van medisch personeel en het juiste gebruik van beschermingsmiddelen te leren en te oefenen onafhankelijk van locatie en tijd en zonder gevaar van straling, vertelden ze de ECR 2024 afgevaardigden in een e-poster die werd bekroond met een certificaat van verdienste. Om ervoor te zorgen dat de training overtuigend en leerzaam is, is het van vitaal belang om straling zo nauwkeurig mogelijk te simuleren en de vermindering van stralingsblootstelling te berekenen, dus het belangrijkste doel van het team was om straling te simuleren en te visualiseren en de berekende vermindering van blootstelling weer te geven wanneer beschermende middelen worden gebruikt in een VR-setting.

“We ontwierpen een realistische omgeving voor interactie met een C-boog en met de beschermende maatregelen van een typische interventiekamer, visualiseren de (gesimuleerde) straling tijdens beeldacquisities en observeren het effect op orgaandoses en de effectieve dosis,” legden de onderzoekers uit, eraan toevoegend dat de app het optionele gebruik van het dragen van een loodschort, schildklierkraag, bril en hoofdbedekking mogelijk maakt, evenals het gebruik van verschillende projecties, schilden voor het onderlichaam en mobiele schilden. De tool maakt het ook mogelijk om de afstand tot het isocentrum en de afstand van de detector tot de patiënt aan te passen, evenals de beeldsnelheid en collimatiediameter. Conebeam CT-acquisities kunnen ook worden uitgevoerd en de automatische belichtingsregeling met handschoenen is een andere optie.

Voor de officiële lancering van de app deze maand werd de impact van de training gevalideerd door 32 interventiemedewerkers in alle loopbaanstadia met behulp van een vragenlijst voor en na een trainingssessie van 20 minuten. De sessie omvatte een tutorial van 10 minuten die identiek was voor alle deelnemers, aldus de auteurs. De resultaten toonden een gemiddelde toename van 57% in de juiste inschatting van de beschermende factor van maatregelen die in de training waren opgenomen. Slechts 11 van de 30 respondenten gaven vóór de training een correct antwoord.

Lees het volledige artikel op de website van AuntMinnieEurope.

De co-auteurs van de ECR-presentatie waren: dr. Katharina Stella Winter, Felix Höfer en Silas Fuchs.