Michel Heijdra (links), directeur-generaal klimaat en energie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ondertekende het contract met Elias Gedeon, senior vice-president commerciële activiteiten van Westinghouse op het gebied van energiesystemen.

Belangrijke stap voorwaarts in ambitieuze strategie

Westinghouse zegt in een persbericht dat de studie de inzet van twee AP1000 kernreactoren in de kerncentrale van Borssele zal evalueren. De KCB is de enige commerciële kerncentrale van Nederland. De centrale heeft één drukwaterreactor van 482 MW die in 1973 in bedrijf werd genomen. Michel Heijdra, directeur-generaal klimaat en energie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, tekende het contract met Westinghouse samen met Elias Gedeon, senior vice-president commerciële activiteiten van energiesystemen.

Volgens Westinghouse betekent de technische haalbaarheidsstudie een belangrijke stap voorwaarts in de ambitieuze strategie van Nederland om in 2050 CO2-neutraal te zijn, in lijn met de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie en de Nederlandse toezegging om in 2035 CO2-neutrale elektriciteit te produceren.

Voorlopige maar cruciale fase

David Durham, president van Westinghouse Energy Systems, zei dat het onderzoek een “voorbereidende maar cruciale” fase is om geavanceerde Generation III+ reactortechnologie te leveren. Volgens Westinghouse is de AP1000-reactor de enige operationele Generation III+-reactor met volledig passieve veiligheidssystemen, een modulair bouwontwerp en de kleinste voetafdruk per MW op de markt. In de VS, op de Vogtle-locatie in Georgia, is één AP1000-eenheid in juli 2023 in bedrijf genomen en produceert stroom voor het elektriciteitsnet, terwijl een tweede eenheid onlangs de eerste kritieke toestand heeft bereikt en naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 in bedrijf zal worden genomen.

Vier AP1000-reactoren – twee in Sanmen en twee in Haiyang – zijn in China in bedrijf en acht andere reactoren zijn in aanbouw. Polen heeft de AP1000-reactor gekozen voor zijn kernenergieprogramma, Oekraïne heeft vaste toezeggingen gedaan voor negen AP1000-eenheden en Bulgarije heeft de AP1000-technologie geselecteerd voor twee eenheden op de kerncentrale van Kozloduy. De technologie wordt ook overwogen voor meerdere andere locaties in Centraal- en Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk, India en Noord-Amerika, aldus Westinghouse.

In december 2022 koos de Nederlandse regering de locatie in Borssele als voorkeurslocatie voor de voorgestelde bouw van twee nieuwe kernreactoreenheden. De regering wil dat de eenheden in 2035 operationeel zijn, elk met een capaciteit van 1.000 MW tot 1.650 MW en ze zouden gebruik moeten maken van Generatie III+ reactortechnologie. Minister van Energie Rob Jetten zei in juni dat Nederland in gesprek was met “drie potentiële en geïnteresseerde leveranciers” om twee nieuwe kerncentrales te bouwen, volgens het Nederlandse persbureau ANP. Naar verluidt gaat het om Westinghouse, het Franse staatsbedrijf EDF en het Koreaanse Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). De twee andere grote leveranciers van kerncentrales – het Russische staatsbedrijf Rosatom en het Chinese staatsbedrijf China National Nuclear Corporation – werden niet genoemd.

Zie ook op deze website de aankondiging van het haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van kerncentrales door de overheid.