Het Department for Energy Security and Net Zero heeft £6,1m aangekondigd voor de Bay Hydrogen Hub. Fotocredit: ©EDF Energy
De hub, een consortium bestaande uit EDF, bouwmaterialenproducent Hanson, National Nuclear Laboratory (NNL) en Vulcan Burners, wil een proefproject uitvoeren waarbij waterstof uit kernenergie wordt gebruikt om de asfalt- en cementproductie koolstofvrij te maken. De financiering door de overheid en de industrie, die samen meer dan 15 miljoen pond zal bedragen, is bestemd voor de ontwikkeling van een definitief ontwerp voor de technologie voor de productie, distributie en het eindgebruik van waterstof en voor het onderzoeken van de volledige kosten en leveringsplannen.
Rachael Glaving, commercieel directeur bij EDF, zei: “Decennialang heeft kernenergie in het Verenigd Koninkrijk koolstofvrije elektriciteit aan het net geleverd en geholpen om de emissies van het land te beperken, waardoor er collectief meer dan 700 miljoen ton kooldioxide in de atmosfeer is terechtgekomen. “Maar we weten dat kernenergie nog meer kan doen om het land koolstofvrij te maken. Onze hoop is dat dit project industrieën die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, evenals de nucleaire sector, laat zien dat we door samen te werken een koolstofarmere toekomst voor de industrie kunnen opbouwen en de plaats van het VK als wereldwijde leider op het gebied van koolstofarme technologie kunnen bevestigen.”
De Bay Hydrogen Hub stelt voor om een SOEC-elektrolyser (Solid Oxide Electrolyse Cell) te bouwen in Heysham 2 Power Station in Lancashire. De centrale, die 1,25 Gw aan elektriciteit opwekt, zal kleine hoeveelheden elektriciteit en stoom, die worden gegenereerd door het nucleaire proces, omleiden naar een SOEC die ter plaatse wordt gebouwd. Hierdoor wordt waterstof gecreëerd, die vervolgens in moderne tankwagens met een grote capaciteit wordt vervoerd naar de asfaltcentrale Criggion van Hanson in Noord-Wales. Daar zou de waterstof worden gebruikt als brandstof voor de industriële processen die momenteel een mix van vloeibare fossiele brandstoffen gebruiken. Op dit moment gebruikt nog geen enkele fabriek ter wereld waterstof als brandstof voor de asfaltproductie. Eerder in 2023 toonde een haalbaarheidsstudie aan dat het project een aanzienlijk voordeel zou opleveren door te bewijzen hoe kernenergie waterstofelektrolyse zou kunnen aandrijven.
Gareth Headdock, Vice President of Government and New Build, National Nuclear Laboratory, zei: “Door dit project wordt het Verenigd Koninkrijk wereldleider in de ontwikkeling van waterstof uit kernenergie. We zijn erg enthousiast over deze nieuwe toepassing van kernenergie en de toenemende investeringen in geavanceerde kernenergie. Terwijl we investeren in de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs, bouwt de Bay Hydrogen Hub de vaardigheden op die we nodig hebben voor onze waterstoftoekomst.”
Simon Willis, CEO Hanson UK, zei: “Van kernenergie afgeleide waterstof heeft de potentie om een complete game-changer te zijn voor het koolstofvrij maken van asfalt- en cementproductie. Onze betrokkenheid bij het Bay Hydrogen Hub-project onderstreept ons streven om voorop te lopen door te investeren in geavanceerde technologieën die hun waarde in de praktijk bewijzen en ons helpen onze netto nul-doelstellingen te halen.
“Hanson heeft al met succes aangetoond dat waterstof kan worden gebruikt als onderdeel van een netto nul brandstofmix in onze cementfabriek in Ribblesdale, Lancashire, maar het gebruik ervan als brandstof op een asfaltlocatie is nog nergens ter wereld fysiek gedemonstreerd. Het is een spannende tijd en we hebben goede hoop dat het project een nieuwe belangrijke stap voorwaarts zal zijn op weg naar het koolstofvrij maken van onze industrie”.
In de komende maanden zullen de projectpartners de volledige ontwerpen voor de elektrolyser uitwerken en de omvang en kosten bepalen van alle werkzaamheden die nodig zijn op Heysham 2 om het project uit te voeren. Zodra dit werk is afgerond, zal er een beslissing worden genomen waardoor de bouw en de ondersteunende fysieke werkzaamheden in de centrale begin 2024 van start kunnen gaan.