President Eisenhower deed zijn ‘Atoms for Peace’-voorstel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 8 december 1953. Foto: Verenigde Naties

Een duurzame, welvarende en inclusieve toekomst

De winnaar is de 20-jarige Nela Gawrychowska, die zich liet inspireren door de woorden van Eisenhower en tweevoudig Nobelprijswinnaar Marie Skłodowska-Curie om haar gedachten over fusie-energie te schetsen, waarbij ze schreef dat het “een potentiële katalysator voor een duurzame, welvarende en inclusieve toekomst” zou kunnen worden. Een eervolle vermelding gaat naar de 20-jarige Mahek Arora, die schreef over de rol van nucleaire wetenschap en technologie en het potentieel ervan om “vrede, welvaart en samenwerking op wereldschaal te bevorderen”.

Vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie

Schrijvers die besloten deel te nemen aan de wedstrijd, die openstond voor iedereen tussen 18 en 24 jaar, werden aangemoedigd om zich te laten inspireren door de visie van Eisenhower en manieren te bedenken waarop de IAEA en de internationale gemeenschap de grootste uitdagingen van vandaag zouden kunnen aanpakken binnen de missie van “Atomen voor Vrede en Ontwikkeling”. De ingediende essays waren gebaseerd op vele aspecten van het werk van de IAEA, van veiligheidscontroles tot het ondersteunen van koolstofarme kernenergie. De meest originele essays kwamen ook met manieren waarop vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie een nog grotere rol zou kunnen spelen bij het bevorderen van vrede, het beperken van en aanpassen aan klimaatverandering, gezondheid en voedsel- en energiezekerheid.

De stem van de jonge generaties

“Deze wedstrijd heeft jongeren van over de hele wereld de kans gegeven hun stem te laten horen en ons te laten horen wat voor hen belangrijk is,” aldus directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA. “Veel schrijvers kozen thema’s die de kern van het werk van de IAEA raken, zoals kernenergie en radiotherapie”, aldus de directeur-generaal. “Het lezen van de essays en toespraken van de finalisten gaf me een nieuw inzicht in hoe zij de IAEA zien en wat zij van ons hopen en verwachten in de toekomst,” zei hij. Dit jaar staat de IAEA stil bij de verjaardag van Eisenhower’s toespraak en de blijvende impact van zijn visie op vrede. In september organiseerden het Agentschap en de Verenigde Staten van Amerika een paneldiscussie in het Albertina Museum in Wenen in de marge van de 67e Algemene Conferentie van het IAEA. De president van Ghana Nana Akufo-Addo, de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm en Susan Eisenhower, kleindochter van president Eisenhower, voegden zich bij IAEA-directeur-generaal Rafael Mariano Grossi om de nalatenschap van de toespraak en de impact van de IAEA te bespreken.

Vrede veiligheid en gezondheid

Sinds Eisenhower zijn toespraak hield in 1953, heeft de IAEA haar lidstaten, nu 178, bijgestaan in het verbreden van de toegang tot levensbevorderende toepassingen van nucleaire wetenschap en technologie. Miljoenen mensen hebben geprofiteerd van initiatieven zoals het Rays of Hope initiatief van de IAEA, dat de toegang tot kankerzorg in midden- en lage-inkomenslanden vergroot, en van het werk van de IAEA dat landen ondersteunt bij hun inspanningen om zich aan te passen aan de verwoestende gevolgen van klimaatverandering op de landbouw, de oceaan en zoetwaterbronnen. Wil de wereld ten volle gebruik kunnen maken van de vele vreedzame toepassingen van nucleaire wetenschap en technologie, dan moeten veiligheid, beveiliging en veiligheidscontroles op de eerste plaats komen. Ook hier speelt de IAEA een centrale rol. In de woorden van winnares Gawrychowska: “Als ik één wens zou moeten uitspreken, dan zou het ontegenzeggelijk zijn dat ieder individu vrede proeft en het erkent als een onschatbare schat. Het is ons meest onschatbare bezit – een fundament voor duurzame vooruitgang en een vereiste voor een verantwoord gebruik van het potentieel dat in het atoom verborgen ligt.”

Emma Midgley, Office of Public Information and Communication