Gewaszaden in de ruimte

De IAEA en de FAO hebben eind vorig jaar gewaszaden de ruimte ingestuurd. Deze zaden worden blootgesteld aan een complex mengsel van kosmische straling en barre ruimteomstandigheden, wat kan leiden tot de groei van nieuwe plantensoorten die bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering en de wereldwijde honger kunnen helpen bestrijden. Jongeren over de hele wereld worden uitgenodigd om een papieren of digitale illustratie te maken die een van de zes belangrijkste stappen van de reis van de zaden naar het internationale ruimtestation (ISS) uitbeeldt, en wat er gebeurt als ze weer op aarde aankomen. Het winnende ontwerp wordt gebruikt als inspiratiebron voor het officiële Seeds in Space stripboek.

Zaden in de ruimtereis

Op 7 november 2022 werden zaden uit de laboratoria van het Joint FAO/IAEA Centre of Nuclear Techniques in Food and Agriculture in een vrachtshuttle van de NASA Wallops Flight Facility naar het ISS gelanceerd. Hier worden ze gedurende ongeveer vijf maanden blootgesteld aan de omstandigheden in de ruimte – een complexe mix van kosmische straling, microzwaartekracht en extreme temperaturen – binnen en buiten het ISS. De zaden zullen naar verwachting begin april terugkeren en dan worden ontkiemd, gekweekt en gescreend op gewenste eigenschappen. Deze analyses zullen helpen begrijpen of kosmische straling en barre ruimteomstandigheden ertoe leiden dat gewassen weerbaarder worden tegen de steeds moeilijkere groeiomstandigheden op aarde.

Zes stappen van het zadenverhaal

In het stripverhaal worden zes stappen uitgebeeld en de deelnemers mogen tekeningen indienen voor zoveel stappen als zij willen:

–       Voorbereiding van zaden voor de ruimte.

–       Lancering in de ruimte en koppeling aan het internationale ruimtestation.

–       Blootstelling aan kosmische straling, microzwaartekracht en extreme temperaturen in de ruimte.

–       Splashdown en terugkeer naar de laboratoria van het Joint FAO/IAEA Centre.

–       Analyse en groei in de laboratoria van het Joint FAO/IAEA Centre.

–       De resultaten: Hebben kosmische straling en ruimteomstandigheden een uniek waardevol effect op de zaden?

Het kunstwerk zal worden beoordeeld door wetenschappers en ontwerpers van de IAEA en de FAO, die een shortlist van 10 ontwerpen (de genomineerden) zullen selecteren en daaruit het winnende ontwerp zullen kiezen. De uiterste inzenddatum is zondag 16 april 2023. De winnaars worden bekendgemaakt op 23 april 2023, Wereldboek- en auteursrechtendag.

Meer informatie en inzendingsgegevens zijn hier te vinden. Deelnemers zijn welkom op het Seeds in Space-evenement, dat op 27 maart 2023 persoonlijk en online wordt gehouden, om meer te weten te komen over Seeds in Space.