Van links naar rechts: Anicet Touré, Hoofd Strategie, Nucleair (Tractebel), Dan Kell, Senior Director – Power Transmission & Integration (Hatch), Philippe Van Troeye, CEO (Tractebel), Jim Sarvinis, Managing Director – Power (Hatch), Denis Dumont, Chief Global Nuclear Officer (Tractebel), Adel Muna, Directeur Power – Europa (Hatch), Arnaud Rahier, Chief Operating Officer, Canada (Tractebel), Alain Masuy, Advisory Lead, Europa (Hatch) – Fotocredit: Tactebel

Door samen te werken willen de twee bedrijven expertise van onschatbare waarde bieden op het gebied van nucleaire engineering en consultancy voor nucleaire projecten. “Dit zal zorgen voor continuïteit in de expertteams die zullen werken aan nucleaire nieuwbouwprojecten in Noord-Amerika en Europa, wat werd geïdentificeerd als een belangrijke succesfactor door ontwikkelaars van nucleaire technologie,” aldus de partners.

“De samenwerking tussen Hatch en Tractebel zal cruciaal zijn voor de bouw van nieuwe nucleaire activa”, zegt Denis Dumont, Tractebel’s Chief Global Nuclear Officer. “Wij zijn vereerd om samen te werken met Hatch, een bedrijf met sterke wortels in de Noord-Amerikaanse industriële markt en ervaring in de nucleaire sector. Tractebel zal zijn internationale ervaring als nucleaire nieuwbouw- en ontwerpautoriteit inbrengen in de alliantie. Wij geloven dat we door onze krachten te bundelen bruggen kunnen bouwen tussen de Noord-Amerikaanse en Europese energie-ecosystemen.”

“Wij zijn trots op de samenwerking met Tractebel, dat beschikt over geavanceerde expertise in nucleaire engineering en een grondige kennis van de Europese nucleaire en industriële markt,” voegde Amar Jolly, Global Director Nuclear, Hatch toe. “Wij brengen onze sterke ervaring op het gebied van nucleaire systemen, ontwerp van apparatuur en afvalbeheer in, evenals onze diepgaande kennis van de industrieën die waarschijnlijk SMR’s zullen implementeren. Wij geloven dat kernenergie een belangrijke rol zal spelen in de energietransformatie en in het bereiken van onze wereldwijde netto-nul-doelstellingen, waaronder het koolstofvrij maken van zware industrieën.”

Tractebel heeft meer dan 60 jaar ervaring in nucleaire engineering in Europa en nu wereldwijd in de hele levenscyclus van nucleaire installaties, van ontwerp tot ontmanteling, en in industriële toepassingen. Tractebel – een dochteronderneming van het Franse Engie – werkt sinds 2021 samen met EDF aan het project voor de kleine modulaire reactor Nuward (SMR).

Hatch biedt engineering, advies en het ontwerpen van technologie en apparatuur, waaronder unieke ontwikkelingen in de nucleaire sector en bestrijkt de volledige levenscyclus van nucleaire installaties, van ontginning, brandstofontwikkeling, nieuwbouw, exploitatie en ontmanteling tot afvalbeheer. Het bedrijf is sinds 2012 betrokken bij de ondersteuning van de ontwikkeling en evaluatie van SMR’s voor on-grid of off-grid energie.

Het volledige artikel is te lezen op de website van World Nuclear News.