De Sellafield site is een van de grootste nucleaire faciliteiten in Europa – Beeld: ©Sellafield Ltd.

3.200 kubieke meter middelactief afval

Het ONR zei dat het een prioriteit is om ervoor te zorgen dat het afval in de verouderde silo wordt verwijderd en wordt opgeslagen in opslagfaciliteiten die voldoen aan moderne veiligheidsnormen. De enorme betonnen silo werd in de jaren 1950 gebouwd voor de opslag van de bekleding van gebruikte kernbrandstof van de Windscale Piles – de eerste kernreactoren die in Sellafield werden gebouwd – en was ontworpen als een “afgesloten kluis” zonder plan om de inhoud terug te halen of het gebouw te ontmantelen. Sellafield Ltd, de overheidsinstantie die toezicht houdt op de site van Sellafield, zei dat de silo in 2017 voor het eerst werd opengesneden, waarbij de eerste van zes gaten werd gemaakt waardoor radioactief afval kan worden verwijderd.

De silo bevat ongeveer 3.200 kubieke meter middelactief afval, dat tot 1964 routinematig in de silo werd gestort en tot 1972 nog af en toe werd gestort. Sindsdien werd de silo onderhouden en bleef de afvalvoorraad grotendeels onaangeroerd. Het gebouw onderging verschillende upgrades om ervoor te zorgen dat de inhoud veilig kon worden opgeslagen terwijl er een plan werd ontwikkeld om het afval terug te halen.

Beeld: ©Sellafield Ltd.

Het werk kan 20 jaar duren

De silo is intern verdeeld in zes compartimenten. Het afval in de silo bestaat grotendeels uit brandstofbekleding en experimentele resten die in de compartimenten werden gestort via toegangspunten in een ‘daktunnel’. Cladding is de term voor het metalen omhulsel rond de uranium splijtstofstaven die in kernreactoren werden geladen. Nadat de staven in de reactoren waren gebruikt, werd de bekleding verwijderd zodat de brandstof binnenin kon worden opgewerkt. Zodra het afval is verwijderd, zal het worden overgebracht en opgeslagen in moderne faciliteiten op de locatie, in afwachting van berging op lange termijn in een diepe geologische bergingsfaciliteit, waarvoor nog geen locatie is gekozen.

Beeld: ©Sellafield Ltd.

Sellafield site is een van de grootste nucleaire faciliteiten in Europa

Het omvat een reeks nucleaire faciliteiten, waaronder overtollige faciliteiten die verband houden met vroegere defensiewerkzaamheden, alsook operationele faciliteiten die verband houden met het Magnox-opwerkingsprogramma, een gemengde oxidesplijtstoffabriek en een reeks afvalverwerkingsfabrieken. Het begon zijn leven in de vroege jaren 1950 met het maken van plutonium voor kernwapens en later dat decennium werd het de locatie van Calder Hall, ’s werelds eerste commerciële kerncentrale.

Opengewerkte artist impression van de Pile fuel cladding silo waaruit het historisch afval veilig wordt verwijderd. Beeld: ©Sellafield Ltd.