©CopenhagenAtomics

Memorandum van overeenstemming

Vier Deense bedrijven – Copenhagen Atomics, Aalborg CSP, Alfa Laval en Topsoe – hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend met de Indonesische ammoniakproducent Pupuk Kalimantan Timur (PKT), samen met Pertamina New & Renewable Energy om de bouw van een installatie te onderzoeken in de stad Bontang aan de oostkust van het eiland Borneo, in de provincie Oost-Kalimantan. De faciliteit – die naar verwachting in 2028 wordt geopend – zal jaarlijks 1 miljoen ton ammoniak met ultralage emissies produceren, met een geraamde investering van 4 miljard USD. Dit is voldoende om kunstmest te produceren voor de voedselproductie van 45 miljoen mensen, ongeveer een zesde van de Indonesische bevolking. Gedurende de 50-jarige levensduur van de fabriek zal deze ammoniak produceren ter waarde van 25 miljard USD tegen de huidige prijzen.

Foto: Ondertekening van het MOU in Kopenhagen ©CopenhagenAtomics

©CopenhagenAtomics

Productie van waterstof

Naast de ammoniaksynthese zal Topsoe de nieuw ontwikkelde elektrolyseceltechnologie leveren, Solid Oxide Electrolyser Cell (SOEC) genaamd. SOEC zou de productie van waterstof tot 30% efficiënter maken dan concurrerende technologieën. Waterstof is een tussenstap in de productie van ammoniak. Alfa Laval zal warmtewisselaars leveren om de energiebalans van de installatie te optimaliseren, en ontzilting om ultrazuiver water voor het elektrolyseproces te produceren. Copenhagen Atomics zal zijn thorium gesmolten zout kleine modulaire reactoren (SMR’s) leveren. Ondertussen zal Aalborg CSP systemen voor de opslag van thermische energie ontwerpen en leveren, alsmede stoomketels op basis van gesmolten zout die zorgen voor de energiebalans die nodig is om de energieproductie van de SMR-modules te integreren met de elektriciteitsproductie en de afvalwarmte van energieturbines met de productie van ultrazuiver water. De kerncentrale van het project zal bestaan uit 25 SMR-modules die in totaal 1 GW produceren.

Foto: Artist Impression van de fabriek. ©CopenhagenAtomics

'groene' ammoniak

“In de komende zes maanden moeten de laatste onderzoeken worden afgerond en moet het juridische landschap in Indonesië volledig in kaart worden gebracht”, aldus Copenhagen Atomics. “De studie is gericht op het overwinnen van de uitdaging van de energie-intensiteit bij de productie van groene ammoniak,” zei PKT. “De studie wil nagaan of het gebruik van nucleaire technologie op basis van thorium de productie van ammoniak mogelijk kan maken zonder het gebruik van koolwaterstofgrondstoffen, terwijl de prijs concurrerend blijft.” “Pupuk Kaltim ziet de gezamenlijke studie als een essentiële stap om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken,” zei Rahmad Pribadi, president-directeur van PKT. “We zijn vereerd om samen te werken met industrieleiders om duurzame praktijken te bevorderen en bij te dragen aan een groenere planeet. Onze inzet voor duurzaamheid wordt weerspiegeld in onze focus op innovatie om een revolutie in de landbouwsector teweeg te brengen. Aangezien consumenten steeds meer de voorkeur geven aan duurzame en milieuvriendelijke producten, is PKT er trots op dat het in de voorhoede van deze beweging staat.” Thomas Jam Pedersen, voorzitter en medeoprichter van Copenhagen Atomics. “Groene ammoniak tegen een lage prijs helpt de CO2-uitstoot in de wereld te verminderen, en voor onze thoriumreactoren is die markt een enorme kans, vooral wanneer we samen met onze partners een complete installatie kunnen aanbieden.”