Foto: Hartlepool kerncentrale – Fotocredit: © EDF Energy

15 miljoen ton CO2 niet in de atmosfeer

De NIA verklaarde dat de resultaten van kernexploitant EDF Group aantoonden, dat ondanks het feit dat twee kerncentrales met pensioen gaan, de vloot in 2022 43,6 TWh stroom leverde. Hiermee kon het verbranden van negen miljard kubieke meter gas worden voorkomen wat ervoor zorgde dat 15 miljoen ton CO2 niet in de atmosfeer terechtkwam wat ook nog eens een waarde vertegenwoordigt van meer dan 1,13 miljard euro tegen de huidige koolstofprijs.

Vorig jaar werd 507 miljoen euro geïnvesteerd in de bestaande vloot, waarvan nog negen centrales overblijven op vier locaties in Hartlepool, Heysham, Sizewell B en Torness. Hinkley Point B en Hunterston B gaan beide in 2022 met pensioen na 46 jaar dienst.

Sinds 2000 zijn in het VK de reactoren van Hinkley Point A, Hinkley Point B, Bradwell, Calder Hall, Hunterston, Oldbury, Sizewell, Chapelcross, Dungeness en Wylfa permanent stilgelegd. In Hinkley Point C zijn twee centrales in aanbouw en in Sizewell C zitten er nog twee in de pijplijn. In de komende drie jaar, van 2023 tot 2025, zal 1,13 miljard euro worden uitgegeven om de productie op peil te houden, de energiezekerheid in het VK te verbeteren en de doelstellingen wat betreft ontkoling te helpen verwezenlijken, aldus de NIA.

Door investeringen van in totaal 7,9 miljard euro sinds 2009 is 30% extra output verkregen uit de huidige vloot – meer dan 150 TWh, genoeg om alle Britse huishoudens meer dan een jaar van energie te voorzien.

De acht geavanceerde gasgekoelde reactorcentrales van het VK, die in de jaren tachtig in bedrijf zijn genomen, zouden zonder die investering dit jaar met pensioen zijn gegaan aldus de NIA. Volgens de NIA heeft hun voortgezette werking 60 miljoen ton CO2-uitstoot bespaard, ter waarde van 4,6 miljard euro tegen de huidige koolstofprijzen, en 31 miljard kubieke meter gas verplaatst.

Volgens de NIA blijft kernenergie een van de goedkoopste bronnen van elektriciteit op het net. De reactoren van het land leveren stroom “ruim onder de gemiddelde marktprijs”, die door de volatiele internationale gasmarkten tot recordhoogte is gestegen.

Het originele artikel is te vinden op de website van NucNet.