De conferentie over onderzoeksreactoren vindt plaats van 11 tot 15 november in het hoofdkantoor van de IAEA in Wenen. (Foto: A. Huescar Barber/IAEA) 

Deze conferentie is het grootste internationale forum waar reactorexploitanten, managers, gebruikers, regelgevers, ontwerpers en leveranciers ervaringen kunnen uitwisselen op alle relevante gebieden, waaronder veiligheid, beveiliging, exploitatie, opties voor de voor- en achterkant van splijtstof, gebruik, infrastructuur en capaciteitsopbouw, en beheer. “Onderzoeksreactoren zijn belangrijk in deze tijd van groei, in deze tijd van beloften,” zei directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA. “Ze zijn een transportband van kennis, van capaciteitsopbouw in onze landen. Ze zijn een fundamenteel instrument om onze beroepsbevolking op te leiden.”

Volgens de Research Reactor Database van de IAEA zijn er momenteel 227 in bedrijf in 54 landen. In tegenstelling tot kernreactoren hebben onderzoeksreactoren een laag vermogen van meestal niet meer dan 100 MW (thermisch) en in plaats van elektriciteit op te wekken, worden ze gebruikt om neutronen te produceren voor verschillende toepassingen en voor onderwijs en opleiding. Van het testen van materialen voor de nucleaire industrie tot de productie van radio-isotopen zoals Mo-99 voor medische beeldvorming en Lu-177 voor de behandeling van kanker, bieden onderzoeksreactorfaciliteiten veel voordelen voor de samenleving en ondersteunen ze de vooruitgang op verschillende van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaronder SDG 3: Goede gezondheid en welzijn en SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur.

De conferentie bestaat uit plenaire presentaties, paneldiscussies en postersessies gericht op onderwerpen binnen zeven themagebieden: gebruik en toepassingen, bediening en onderhoud, nieuwe onderzoeksreactorprogramma’s, veiligheid, beveiliging, brandstofbeheer en gemeenschappelijke beheeroverwegingen. Tijdens de bijeenkomst vinden ook vijf nevenevenementen plaats, waaronder een gezamenlijk evenement met Women in Nuclear Global over de uitdagingen en kansen voor vrouwen in onderzoeksreactoren.

“Deze conferentie is essentieel voor het aanpakken van de mondiale uitdagingen waarmee onderzoeksreactorprogramma’s worden geconfronteerd, waaronder de vraag hoe duurzaamheid op lange termijn kan worden gewaarborgd,” zei Khaled Toukan, voorzitter van de Jordaanse Commissie voor Atoomenergie en voorzitter van de conferentie. “Deze samenwerking versterkt de rol van onderzoeksreactoren als waardevolle activa, die de wetenschappelijke vooruitgang bevorderen en voordelen opleveren voor individuele lidstaten en de internationale gemeenschap in het algemeen.”

Gecoördineerde inspanningen zijn nodig om ervoor te zorgen dat onderzoeksreactoren wereldwijd resultaten blijven leveren en de komende decennia duurzaam blijven. Ongeveer 50% van de in bedrijf zijnde onderzoeksreactoren is 50 jaar oud en ongeveer 30% is 60 jaar in bedrijf. Robuuste life managementprogramma’s, die moderniserings- en renovatieactiviteiten omvatten, zijn noodzakelijk voor een veilige werking en om de voortdurende beschikbaarheid te garanderen van de brede waaier aan producten en diensten die onderzoeksreactoren aanbieden.

Lees het volledige artikel op de website van de IAEA.

De livestream van de conferentie is hier beschikbaar.