AP1000 in aanbouw in China - credit: Westinghouse

Een AP1000 van Westinghouse in aanbouw in Sanmen in China – fotocredit: © Westinghouse

De uitbreiding van de Kozloduy kerncentrale

In de stemming wordt er ook op aangedrongen om tegen 1 maart maatregelen te nemen om het proces van goedkeuring en bouw van wat eenheid 7 van de Kozloduy-centrale zou worden, te versnellen, alsook om een vergunnings- en milieueffectbeoordelingsprocedure te starten voor een andere reactor – eenheid 8 – in Kozloduy. De stemming vond plaats op donderdag, op een moment dat het land in een politieke impasse verkeert nadat de vierde verkiezingen in twee jaar geen permanente regering hebben opgeleverd.

Een van de partijen die tegen de motie waren, was de linkse BSP. Deze partij is sindsdien door de president van het land gevraagd om na te gaan of zij een coalitie kan vormen die groot genoeg is om een regering te vormen, nadat twee andere partijen daar niet in zijn geslaagd. Volgens het persbureau BTA zei Rumen Gechev van de BSP dat zijn parlementaire fractie niet tegen de nieuwe reactoren in Kozloduy was, maar tegenstemde omdat zij vond dat de bouw van de kerncentrale in Belene eerst moest worden voltooid. De twee operationele VVER-1000-reactoren van Russisch ontwerp in Kozloduy – eenheden 5 en 6 – produceren ongeveer een derde van de elektriciteit van het land. Hun eerste aansluitingen op het net dateren van respectievelijk 1987 en 1991 en beide reactoren hebben een renovatie- en levensduurverlengingsprogramma ondergaan om de exploitatie te kunnen verlengen van 30 tot 60 jaar. De reactoren van Kozloduy 1-4 waren VVER-440-modellen werden door de Europese Commissie geclassificeerd als ‘niet-upgradebaar’ en Bulgarije stemde ermee in ze te sluiten tijdens de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie in 2007.

Het Belene-project in het noorden van Bulgarije betreft de bouw van twee eenheden van 1000 MWe, met Russische VVER-1000-ontwerpen. In 2008 werd begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en werden contracten voor onderdelen, waaronder grote smeedstukken en I&C-systemen, ondertekend met leveranciers, maar het project werd gedwarsboomd door financieringsproblemen en werd in 2012 opgeschort. In 2019 zocht de regering een strategische investeerder voor deelname aan het Belene-project voor de bouw van twee grote reactoren, maar zei dat er geen financieringsgaranties of langetermijncontracten voor de verkoop van elektriciteit zouden worden aangeboden. In januari 2021 keurde de Bulgaarse ministerraad plannen goed voor een zevende eenheid in Kozloduy en zei hij dat er besprekingen waren gevoerd met het Amerikaanse Westinghouse over het maximaal benutten van de al door Rusland geleverde apparatuur voor het Belene-project, dat toen naar verluidt ongeveer 1,3 miljard BGN (810 miljoen USD) waard was.

Foto: Kozloduy levert ongeveer een derde van de elektriciteit in Bulgarije – Credit afbeelding: Kozloduy NPP