iStockphoto – Dmitry Larichev

Gevechten met drones niet bevestigd

De IAEA is op de hoogte van berichten dat er een trainingsbasis voor drone-operators en lanceerplatforms voor drones zouden zijn opgezet in de buurt van eenheid 6 en het trainingscentrum van de ZNPP. “De IAEA-deskundigen bij de ZNPP hebben geen enkel bewijs gezien van de lancering van drones of de aanwezigheid van lanceerplatforms binnen de perimeter van de locatie. Bovendien, en volgens de vijf concrete principes, is een aanval van welke aard dan ook vanuit de centrale ten strengste verboden,” zei Grossi.

Het IAEA-team blijft bijna dagelijks melding maken van militaire activiteiten op verschillende afstanden van de site. Bij drie afzonderlijke gelegenheden binnen een periode van een uur op dinsdagmiddag hoorde het IAEA-team bij de ZNPP, de grootste kerncentrale van Europa, in totaal meer dan 100 schoten. Op donderdag deelde de ZNPP de IAEA-experts mee dat troepen van de Russische Federatie in gevecht waren met drones in de buurt van het trainingscentrum van de ZNPP en dat er geen schade of slachtoffers waren. De IAEA-experts hadden niet de gelegenheid om de aanwezigheid van drones te bevestigen.

“Deze recente militaire activiteit bij de centrale illustreert de aanhoudend onstabiele situatie die deze belangrijke nucleaire faciliteit voor aanzienlijke uitdagingen stelt op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging”, aldus Grossi. Het ISAMZ-team (IAEA Support and Assistance Mission to Zaporizhzhya) heeft deze week de gesprekken met de ZNPP over de geplande onderhoudsactiviteiten voor 2024 en daarna voortgezet. De centrale bevestigde dat het van plan is om door te gaan met de uitgestelde werkzaamheden voor de meest uitgebreide onderhoudsactiviteiten die sinds het begin van het gewapende conflict meer dan twee jaar geleden in de ZNPP zullen worden uitgevoerd.

“Om de betrouwbare werking van apparatuur die belangrijk is voor de veiligheid in een kerncentrale te garanderen, zijn strenge procedures nodig”, zegt Grossi. “Het onderhouden van apparatuur die belangrijk is voor de veiligheid in de ZNPP – de eerste centrale die zich midden in een gewapend conflict bevindt – is zowel complex als van het grootste belang.”

Elders in Oekraïne meldden de IAEA-teams in de kerncentrales van Khmelnytskyy, Rivne en Zuid-Oekraïne en op de locatie in Chornobyl dat de nucleaire veiligheid en beveiliging gehandhaafd blijven. Het IAEA-team in de kerncentrale van Rivne kreeg te horen dat een van de twee 750 kV-lijnen vanaf de vroege ochtend tot ongeveer 13.00 uur op 26 april enkele uren niet beschikbaar was, wat geen invloed had op de veilige werking van de centrale. Deze week regelde het Agentschap twee nieuwe leveringen van nucleaire veiligheids- en beveiligingsapparatuur aan Oekraïne, waarmee het totale aantal leveringen op 46 komt. De kerncentrale in Zuid-Oekraïne ontving een videobewakingssysteem voor gebruik in hoge stralingsvelden en gammaspectrometers. De apparatuur werd aangeschaft met financiering van Australië en de Europese Unie en moet de nucleaire veiligheid en beveiliging op de locatie helpen verbeteren.

Lees het volledige artikel op de website van de IAEA.