Geen record

De collectie kuikens van dit jaar is lager dan het recordaantal van 33 van vorig jaar, maar ornitholoog Václav Beran zei: “Ik ben nog steeds tevreden. We hebben in het verleden immers al soortgelijke ‘magere’ jaren gehad. Valken leven lang en zijn van nature uitgerust voor dergelijke mislukkingen. Dus hopelijk halen ze het de komende jaren weer in.”

Temelin

Het totaal van 16 omvat één kuiken in de kerncentrale van Temelin. Ornithologen van Alka Wildlife plaatsten in 2011 de eerste aluminium valkenkasten op hoogbouw van de energiecentrale en, zoals ČEZ zei, “is het in de loop van 12 jaar gegroeid van een experimentele fase naar het niveau van een stabiele valkenboerderij.

Camera's

Jan Kalina van ČEZ zei dat niet-essentiële activiteiten in het gebied van de valkenkasten worden gepauzeerd tijdens de nestperiode, waarbij ornithologen de activiteiten mogen betreden om toezicht te houden, inclusief het plaatsen van camera’s en het ringen van de jongen.

 

 

Volgens de Britse Royal Society for the Protection of Birds hebben slechtvalken uitgestrekt open terrein nodig om te kunnen jagen, met als traditionele nestplaatsen klifhellingen, steengroeves en rotswanden, maar ze zijn ook “recentelijk begonnen met het gebruiken van door de mens gemaakte constructies, vooral hoge gebouwen”. De gids legt verder uit “De slechtvalk voedt zich voornamelijk met vogels die hij tijdens de vlucht vangt. Hij ziet de prooi op afstand en als hij eenmaal goed gepositioneerd is, bukt hij met snelheden tot 180 kilometer om de prooi te vangen. Om de vogel in staat te stellen met deze snelheid te ademen, heeft hij speciale schotten in zijn neusgaten, die de ademhaling regelen.”

Fotocredits alle foto’s: © ČEZ