Artist impression: AP1000 – ©Westinghouse

Het Poolse nucleaire programma richt zich op energiezekerheid

De Poolse minister van klimaat en milieu Anna Moskwa vertelde dat drie AP1000 drukwaterreactoreenheden van Westinghouse zullen worden ingezet op de locatie Lubiatowo-Kopalino in de noordelijke provincie Pommeren (Pomorze). De eerste eenheid moet in 2033 online zijn, zoals bepaald in het Poolse kernenergieprogramma voor 2020, terwijl de start van de bouw is gepland voor 2026. “Polen is nog nooit zo dicht bij de bouw van een kerncentrale geweest als nu,” zei Moskwa en voegde eraan toe dat: “het besluit om een strategisch partnerschap met de VS te bevestigen ons dichter bij de uitvoering van dit project brengt.” Vorige week kondigde de Poolse premier Mateusz Morawiecki op Twitter de selectie van Westinghouse aan voor Warschaus eerste nucleaire project boven het Franse EDF en Zuid-Korea’s KHNP, die ook in de running waren. Morawiecki vertelde journalisten dat Polen’s eerste kerncentrale ongeveer 20 miljard dollar (20,5 miljard euro) zou kosten volgens de schattingen van de regering, maar bleef dicht bij de financieringsbronnen.

Westinghouse verwelkomde het besluit van de regering in een afzonderlijke verklaring en zei dat het overweegt om op grote schaal zowel de Amerikaanse als de Europese toeleveringsketen bij het project te betrekken in een poging om een vloot van AP1000 reactoren in de regio te bouwen. “Dit project zal duizenden banen opleveren tijdens de bouw en gedurende vele decennia van exploitatie van de centrales,” zei Patrick Fragman, chief executive officer van Westinghouse. Het bedrijf zei dat het zich blijft inzetten voor de oprichting van een belangrijk engineeringcentrum in Polen en dat het diverse aanvullende industriële investeringen plant om de ontwikkeling van de kernenergie-expertise en het arbeidspotentieel van het land te ondersteunen.

Het Poolse nucleaire programma

In het kader van een nucleair programma voor 2020 heeft Polen ambitieuze plannen om 6.000 tot 9.000 MW aan geïnstalleerde kernenergie te bouwen. De commerciële exploitatie van een eerste nucleaire eenheid van een voorgestelde reeks van zes is gepland voor 2033, terwijl de rest in de jaren 2030 en begin 2040 zal volgen. Volgens de resolutie van het Poolse kabinet is de technologieleverancier voor een voorgestelde tweede kerncentrale in het kader van het programma “in dit stadium” nog niet geselecteerd. Moskwa zei dat Warschau “open” blijft staan voor samenwerking met de Europese en mondiale nucleaire industrie voor de bouw van een tweede kerncentrale in het land, ondanks de keuze voor Westinghouse voor de bouw van een eerste kerncentrale. Eerder deze week ondertekenden de Poolse energiebedrijven ZE PAK en PGE een intentieverklaring met het Zuid-Koreaanse KHNP voor de voorgestelde bouw van een derde kerncentrale op de Patnow-locatie in centraal Polen – een project dat wordt omschreven als een project dat moet worden ontwikkeld door “particuliere bedrijven” en niet door de regering. Morawiecki vertelde de pers dat de regering “open staat” voor het project. Het werd echter niet genoemd in de resolutie van het kabinet over de bouw van grootschalige kernenergie in Polen.

Wat de financiering betreft, wil Polen aanvankelijk 100% van de aandelen hebben in een bedrijf dat is opgericht om in kernenergie te investeren, maar zodra een mede-investeerder is gekozen, zal de staat 51% van de aandelen in het bedrijf behouden en zal de mede-investeerder 49% nemen. De mede-investeerder moet “verbonden zijn met de technologieleverancier”.

Energiezekerheid en geopolitiek 

Volgens het Poolse kabinet zal kernenergie naar verwachting zorgen voor een “fundamentele diversificatie” van de energiemix van het land, terwijl een optimale binnenlandse productiecapaciteit wordt gewaarborgd. Daarbij zal kernenergie worden gebruikt ter vervanging van de momenteel dominante op koolstof gebaseerde opwekkingscapaciteit, terwijl aan de groeiende vraag naar elektriciteit wordt voldaan en de stabiliteit van het net wordt gewaarborgd ter ondersteuning van het gebruik van hernieuwbare energie.

Moskwa zei dat het partnerschap van Polen met de VS op het gebied van kernenergie een “duidelijke bevestiging” is van de “strategische benadering” van de landen ten aanzien van de soevereiniteit en de energiezekerheid van Polen en heel Midden- en Oost-Europa. Volgens Morawiecki moet Polen “samenwerken met beproefde partners” in het licht van Ruslands invasie in Oekraïne. “Deze overeenkomst zal een decennia lang strategisch energiepartnerschap tussen de VS en Polen waarborgen en is een keerpunt in het bevorderen van de Europese energiezekerheid,” aldus een verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Het complete artikel is te vinden op de website van NucNet.