Artist impression van een NUWARD SMR. De NUWARD SMR is gebaseerd op drukwaterreactortechnologie en is ontworpen om de elektriciteitsvoorziening veilig te stellen met koolstofarme kernenergie: als aanvullende oplossing voor hernieuwbare energiebronnen, ter vervanging van kolengestookte centrales met een vermogen van 300-400 MWe en voor de bevoorrading van afgelegen locaties en energie-intensieve industriële locaties. Credit © Nuward

Nieuwe richtlijn

De bijgewerkte versie van Milestones in the Development of a National Infrastructure for Nuclear Power, de basisgids van de IAEA voor de voorbereiding van de invoering van een kernenergieprogramma of de uitbreiding van een bestaand kernenergieprogramma, bevat een bijlage met aspecten die specifiek zijn voor de ontplooiing van kleine modulaire reactoren (SMR’s). De richtlijn belicht ook de recente ervaring van verschillende landen die andere reactortypes hebben voltooid of er grote vooruitgang mee hebben geboekt door gebruik te maken van een driefasen Mijlpalenbenadering.

Voorblad van de publicatie: Milestones in the Development of a National Infrastructure for Nuclear Power

30 nieuwkomers

Een grote toename in het gebruik van kernenergie is nodig als de wereld in 2050 de netto koolstofneutrale doelstellingen wil halen, en kernenergie moet worden opgeschaald in bestaande markten en uitgebreid naar nieuwe markten, aldus de IAEA. Grote watergekoelde reactoren zullen naar verwachting nog steeds het grootste deel van deze nieuwe capaciteit voor hun rekening nemen, maar er is een groeiende mogelijkheid voor SMR’s om een belangrijke rol te spelen. Door hun omvang – meestal minder dan 300 MWe – kunnen ze ideaal zijn voor toepassing in afgelegen gebieden en regio’s met kleinere elektriciteitsnetten, terwijl hun modulaire ontwerpen, met in de fabriek geassembleerde systemen en componenten, de bouwtijd kunnen verkorten en de toepassing kunnen versnellen. Ze zouden ook aantrekkelijk kunnen zijn voor nieuwe eindgebruikers zoals datacenters en in koolstofarme industriële toepassingen.

Er zijn momenteel zo’n 30 nieuwkomers die kernenergie overwegen of plannen hebben om hun eerste kerncentrale te bouwen, volgens de IAEA, die eraan toevoegt dat er SMR’s in aanbouw zijn in Argentinië en China en Rusland – die beide hun eerste SMR’s al hebben geïnstalleerd – en dat verschillende nieuwkomers, waaronder Estland, Jordanië en Polen, SMR’s hebben aangewezen als onderdeel van hun toekomstige schone energiesystemen. Afgelopen oktober werd in Estland een INIR-missie (Integrated Nuclear Infrastructure Review) van de IAEA uitgevoerd die gericht was op SMR’s, en Jordanië onderzoekt hoe SMR’s kunnen worden gebruikt om te voorzien in zijn behoeften aan zeewaterontzilting na een ontmoeting met deskundigen van de IAEA afgelopen augustus. Mijlpalen uitgelegd (Afbeelding: IAEA) De Mijlpalenbenadering is een progressieve, uitgebreide methode om landen die hun eerste kerncentrale overwegen of plannen of die een bestaand kernenergieprogramma willen uitbreiden, te helpen bij het opzetten van de infrastructuur die nodig is voor een kernenergieprogramma.

Naarmate het kernenergielandschap blijft evolueren, moet ook de bijstand die wij bieden evolueren. Deze laatste update van de IAEA-mijlpalengids komt op een cruciaal moment, nu een toenemend aantal landen kernenergie overweegt voor hun energiemix om hun netto nul beloften te behalen,” zegt Aline des Cloizeaux, directeur van de IAEA Division of Nuclear Power. “Het is duidelijk dat SMR’s een essentieel onderdeel zullen vormen van de overgang naar schone energie, en we moeten ervoor zorgen dat landen die geïnteresseerd zijn in deze technologie een goed begrip hebben van wat er nodig is om SMR-projecten met succes te implementeren.” De IAEA organiseert van 21 tot 25 oktober in Wenen de eerste internationale conferentie over kleine modulaire reactoren en hun toepassingen.

Lees het volledige artikel op de website van World Nuclear News.