iStockphoto – Dmitry Larichev

Inspecties ondanks frequente luchtalarmen

IAEA-experts die gestationeerd zijn bij de ZNPP meldden dat ze de afgelopen week elke dag explosies hebben gehoord, waaronder één afgelopen vrijdag die dicht bij de centrale zelf leek te gebeuren. Ook gisteren waren er verschillende explosies. Eén daarvan was ongewoon luid, wat duidt op een zeer nabije locatie.

Het was niet mogelijk om de oorsprong of richting van de explosies met zekerheid vast te stellen, met uitzondering van de grote explosie van gisteren, die volgens de ZNPP deel uitmaakte van een “veldtraining” zonder beschietingen of schade aan de centrale. Er waren geen gewonden of slachtoffers, voegde de centrale eraan toe. De ZNPP informeerde het IAEA-team afzonderlijk dat er eerder gisteren een mijn ontplofte buiten de perimeter van de site, zonder schade of letsel te veroorzaken.

“Ik blijf me grote zorgen maken over de nucleaire veiligheids- en beveiligingssituatie in Europa’s grootste kerncentrale, gelegen in de frontlinie van de oorlog. De rapporten van onze experts wijzen op mogelijke gevechtshandelingen niet ver van de locatie. Ik doe nogmaals een beroep op alle partijen om de vijf concrete principes voor de bescherming van de centrale strikt na te leven en elke aanval of militaire activiteit te vermijden die de nucleaire veiligheid en beveiliging daar zou kunnen bedreigen,” zei Grossi.

Een andere indicatie van de aanhoudende nucleaire veiligheids- en beveiligingsrisico’s voor de ZNPP is dat de centrale nog steeds zonder noodstroom zit, drie dagen nadat de verbinding met de laatste 330 kilovolt (kV) lijn werd verbroken door een probleem aan de andere kant van de rivier de Dnipro.

De ZNPP ontvangt nog steeds de elektriciteit die het nodig heeft voor reactorkoeling en andere nucleaire veiligheids- en beveiligingsfuncties van de enige overgebleven 750 kilovolt (kV) lijn, maar heeft momenteel geen back-up opties beschikbaar voor stroom van buiten de centrale. De ZNPP zei dat het door de Oekraïense netbeheerder was geïnformeerd dat de 330 kV lijn naar verwachting niet voor 1 maart opnieuw op de locatie zal worden aangesloten. “Deze situatie maakt de centrale erg kwetsbaar voor verdere onderbrekingen in de levering van stroom van buiten de locatie. Het is essentieel dat de noodstroomleiding zo snel mogelijk weer beschikbaar komt,” zei Grossi.

Eerder deze week bezocht het IAEA-team de 750 kV schakelplaats van de centrale en stelde vast dat de status van de schakelplaats ongewijzigd was sinds een vorig bezoek vorige maand. Naast de enkele lijn die aangesloten blijft, zag het team reserveonderdelen voor de reparatie van een tweede lijn, van de vier 750 kV lijnen van voor het conflict. De locatie heeft echter geen plannen om de reparatiewerkzaamheden te starten vanwege het conflict.

Gisteren observeerde het IAEA-team het periodiek testen van een van de nooddieselgeneratoren van reactoreenheid 4, de laatste verdedigingslinie die de elektriciteit levert die nodig is als alle stroom van buiten de locatie wegvalt, wat sinds het begin van het gewapende conflict al acht keer is gebeurd.

De experts hadden ook een ontmoeting met de elektriciteitsafdeling van de ZNPP om de onderhoudsplannen voor dit jaar te bespreken en bezochten ook de elektrische controlekamer waar ze de status van de on-site en off-site elektriciteitssystemen konden bekijken. De IAEA-experts kregen te horen dat alle verouderde bekabeling en apparatuur met betrekking tot de veiligheidssystemen, waaronder schakelborden en batterijen, vervangen zijn.

Het team voerde op 19 februari een walkdown uit van alle zes hoofdcontrolekamers in de reactoren. Het team kon veiligheidsparameters verzamelen in reactoreenheden 2, 3 en 4 en had de gelegenheid om de reglementaire autorisaties van het personeel te bekijken. Het team werd geïnformeerd dat veel van het aanwezige bedieningspersoneel bezig was met de overgang van hun Oekraïense vergunningen naar “autorisaties” uitgegeven door Rosteckhnadzor, de nucleaire regelgevende instantie van de Russische Federatie.

De IAEA-teams die gestationeerd zijn in de andere kerncentrales van Oekraïne – Rivne, Khmelnytskyy en Zuid-Oekraïne – rouleerden deze week. De teams melden dat deze drie faciliteiten en de locatie in Tsjernobyl hun activiteiten blijven uitvoeren ondanks frequente luchtalarmen, zonder meldingen van problemen met de nucleaire veiligheid en beveiliging op deze locaties. Op de site van Tsjernobyl heeft het team onlangs toegenomen militaire activiteit waargenomen.