De video, gepresenteerd door Simon Parsons, directeur van het nucleaire eiland Hinkley Point C, geeft een kijkje achter de schermen bij de inspanningen van zo’n 12.000 werknemers die de centrale bouwen en inrichten. Kijkers krijgen de laatste fases te zien van de tunnels die zich kilometers onder de zeebodem uitstrekken en die koelwater naar de centrale zullen brengen.

De film toont ook de installatie van kilometers kabels, leidingen en apparatuur, evenals de 50 meter hoge turbinehal waarin de Arabelle-turbine komt te staan, volgens EDF de grootste ter wereld. Het Franse staatsbedrijf EDF, het moederbedrijf van EDF Energy, levert twee EPR-kerncentrales voor Hinkley Point C.

Het project is uitgesteld tot op zijn vroegst 2029. De kosten kunnen oplopen tot 46 miljard pond tegen de huidige prijzen en EDF geeft de schuld aan Covid, Brexit en inflatie. Toen de goedkeuring in 2016 werd gegeven, werden de kosten geschat op 18 miljard pond. Volgens EDF’s laatste scenario zou een van de twee geplande eenheden in 2029 operationeel kunnen zijn. Als Hinkley Point C eenmaal af is, zal het naar verwachting genoeg elektriciteit opwekken om zo’n zes miljoen huishoudens 60 jaar lang van stroom te voorzien.

David Dalton – NucNet