Zuid-Koreaanse APR1000 – Fotocredit: © KHNP

APR1000 voldoet aan meest recente Europese eisen

In november 2019 is de Koreaanse nucleaire industrie – waaronder KHNP, KEPCO E&C, KEPCO NF en Doosan Enerbility – gestart met de aanvraag voor een officiële European Utility Requirements (EUR)-certificering. Het proces van ontwerpbeoordeling voor EUR-certificering vereist ten minste twee sponsors van EUR-leden als een van de voorwaarden voor een nieuwe beoordeling. Voor de ontwerpbeoordeling van de APR1000-standaard namen drie sponsors en zes supporters – meer dan de helft van het totale aantal EUR-leden – deel aan de beoordeling, aldus KHNP.

De EUR-eisen bestrijken een breed scala aan voorwaarden voor een efficiënte en veilige werking van een kerncentrale. Zij omvatten gebieden zoals de lay-out van de centrale, systemen, materialen, componenten, probabilistische veiligheidsbeoordelingsmethoden en beschikbaarheidsbeoordeling. Hoewel het ontwerp in elk land nog moet worden goedgekeurd, geeft EUR-conformiteit aan dat het reactorontwerp voldoet aan een lijst van eisen die door de nutsbedrijven zijn vastgesteld voor de volgende generatie lichtwaterreactoren. KHNP merkte op dat het het beoordelingsproces in relatief korte tijd – 22 maanden – heeft doorlopen “door hoogwaardige documentatie voor de hoofdontwerpbeoordeling en passende antwoorden op vragen te verstrekken. De snelheid en vlotheid van het certificeringsproces zijn vooral te danken aan de eerdere ervaring van KHNP met Europese normen, die het bedrijf heeft opgedaan op basis van het verwerven van de EUR-certificering voor APR1400 in november 2017.”

Het bedrijf deelde mee dat het uitgebreide technische documentatie heeft ingediend om te worden onderworpen aan de EUR-beoordeling die betrekking heeft op 20 gebieden en ongeveer 5.000 vereisten, terwijl het met succes alle vragen van de EUR-organisatie heeft beantwoord. “De verwerving van het EUR-certificaat is van belang voor de diversificatie van de exportmarkt voor kerncentrales door het realiseren van nucleaire ontwerpen die niet alleen in Europa, maar ook in andere regio’s waar de Europese eisen van toepassing zijn, kunnen worden toegepast voor de bouw van kerncentrales”, aldus KHNP. “Voor KHNP vergroot de verwerving van het definitieve EUR-certificaat de mogelijkheid om opdrachten voor nucleaire projecten in Europese landen binnen te halen, waaronder het lopende project in Tsjechië.”

KHNP beschrijft de APR1000 als een reactorontwerp dat geschikt is voor Europese omstandigheden en voldoet aan de meest recente Europese eisen op basis van recente internationale normen en referenties van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en de West-Europese Associatie van Nucleaire Regelgevers.

De APR1000 is een doorontwikkelde drukwaterreactor (PWR) die is ontwikkeld op basis van het beproefde OPR1000-ontwerp. Het ontwerp – bedoeld voor overzeese markten – is gebaseerd op de ervaring die is opgedaan bij de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de OPR1000, de eerste standaard PWR-installatie in Zuid-Korea. In totaal zijn er 12 OPR1000-eenheden gebouwd en in bedrijf genomen in Zuid-Korea. Ook de APR1000 maakt gebruik van de modernste beproefde technologie en bevat een aantal geavanceerde ontwerpkenmerken van de grotere APR1400 om tegemoet te komen aan de behoeften van het nutsbedrijf aan betere economische doelstellingen en een grotere veiligheid van de centrale.