Canadians for Nuclear Energy zei dat de ontwikkeling van de locatie voor 10 nieuwe Candu-reactoren een no regret-actie is waarmee onmiddellijk moet worden begonnen. Zodra er concrete plannen zijn op provinciaal niveau, kunnen de exploitanten van kerncentrales en het Ministerie van Energie de federale regering benaderen om te praten over ondersteuning, waaronder financiering voor de modernisering van de Candu-reactor, de productie van zwaar water en versnelde vergunningen voor nieuwe sites.

Volgens het rapport heeft Candu, Canada’s reactortechnologie van eigen bodem, een grote voorsprong op andere opties wat betreft lokaal economisch voordeel, splijtstofzekerheid, beperking van projectrisico’s en een bewezen staat van dienst. “De renovatieprojecten van de kerncentrales van Bruce en Darlington zijn een investering van 26 miljard dollar in Candu-activa en, even belangrijk, in mensen met de vaardigheden om ze te bouwen, te bedienen en te reguleren”, aldus het rapport.

“Het laten vervallen van de mogelijkheden in Candu met het einde van deze opknapbeurten zou een onherstelbaar verlies betekenen voor Ontario’s banen, economie en schone energie”. “Als alternatief zou de bouw van een nieuwe Candu Ontario’s zuurverdiende nalatenschap als leider op het gebied van schone energie behouden en laten groeien, en een signaal afgeven dat Ontario openstaat voor bedrijfsinvesteringen voor de lange termijn.” Volgens het rapport is Ontario klaar voor een snelle groei van het elektriciteitsverbruik zonder dat het aanbod daarvoor toereikend is. De aandacht is opnieuw gericht op kernenergie als “een beproefde manier om in de behoefte aan schone elektriciteit te voorzien zonder de betaalbaarheid of de stabiliteit van het net op te offeren”.

 

Werknemers bij een mock-up van een Candu-reactor – fotocredit: ©Ontario Power Generation

 

©GE Hitachi Nuclear Energy

BWRX-300 SMR

In december is begonnen met de voorbereiding van een BWRX-300 SMR op de Darlington-kerncentrale van Ontario Power Generation. Het wordt de eerste kernreactor die Ontario in een generatie bouwt en zal 300 MW elektriciteit leveren, genoeg om 300.000 huizen van stroom te voorzien.

 

Doorsnede BWRX-300 SMR – ©GE Hitachi Nuclear Power