Geavanceerde reactorontwerpen, die schone, goedkope en veilige kernenergie leveren

Het initiatief zal helpen om het in januari aangekondigde HALEU-programma (High Assay Low Enriched Uranium) van het Department of Energy Security and Net Zero mogelijk te maken. HALEU is uranium dat tot 20% verrijkt is en dat nodig is als brandstof voor geavanceerde reactorontwerpen, die schone, goedkope en veilige kernenergie leveren. HALEU is nodig voor de meest geavanceerde modulaire reactoren die cruciaal zijn om te voldoen aan de wereldwijde ambitie om de nucleaire capaciteit tegen 2050 te vermenigvuldigen. Net als kleine modulaire reactoren (SMR’s) kunnen ze in fabrieken worden gemaakt en transformeren ze de manier waarop energiecentrales worden gebouwd door de bouw sneller en goedkoper te maken.

Urenco beschikt over de kennis en ervaring om een leidende rol te spelen bij HALEU-productie

Boris Schucht, CEO van Urenco: “De verantwoordelijkheid van de nucleaire industrie om regeringen en klanten te helpen bij het behalen van de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en energiezekerheid is duidelijk.  We zijn blij met deze overheidsinvestering, die de ontwikkeling van een civiele commerciële HALEU-markt en daarmee de ontwikkeling van de volgende generatie kerncentrales zal versnellen. Deze centrales zullen aan nog hogere veiligheidsnormen voldoen en zich lenen voor snellere vergunnings- en bouwprocessen. Urenco beschikt over de kennis en ervaring om een leidende rol te spelen bij de productie van HALEU en andere geavanceerde brandstoffen, waarbij veilig wordt gewerkt in het kader van intergouvernementele verdragen die het vreedzame gebruik en de beveiliging van nucleaire technologie moeten waarborgen.”

Bekijk hier de volledige aankondiging van het Department of Energy Security and Net Zero (DESNZ) van de Britse regering.