Medische professionals trainen met het virtual reality-instrument van de IAEA tijdens een cursus over hooggedoseerde brachytherapie in het ziekenhuis van Maputo, Mozambique, 17-21 juli 2023. (Foto’s: P. A. Varela Melendez en L. Cordero/IAEA)

Externe bestraling, tweedimensionale (2D) brachytherapie en driedimensionale (3D) brachytherapie

VR wint steeds meer aan populariteit als trainingsmiddel omdat het realistische simulaties mogelijk maakt op zeer technische gebieden, waaronder de gezondheidszorg. Binnen de kankerzorgtraining – die vaak dure faciliteiten, gespecialiseerde apparatuur en strenge naleving van lokale wetten en regels tijdens interacties met patiënten vereist – kan VR dienen als een kosteneffectief alternatief. Dit geldt vooral voor veel lage- en middeninkomenslanden (LMIC’s), waar de wereldwijde kloof in onderwijs en opleiding steeds groter wordt.

Om deze kloof te helpen overbruggen, ontwikkelde de IAEA VR-modellen van externe bestraling, tweedimensionale (2D) brachytherapie en driedimensionale (3D) brachytherapie. Dit gebeurde deels met extrabudgettaire financiering van de Verenigde Staten. Door cursisten een meeslepende leeromgeving te bieden, stellen deze modellen oncologen, bestralingstherapeuten en medische fysici in staat een diepgaand begrip te ontwikkelen van radiotherapeutische kankeropstellingen van de plaatsing van apparatuur tot de positionering van de patiënt. Deze aanpak is vooral voordelig wanneer de benodigde medische apparatuur niet beschikbaar is in kankercentra of nog niet in gebruik is genomen voor klinisch gebruik.

Virtual Reality-bril en de onlangs ontwikkelde e-learningmodule “Patient Setup and Positioning for Cervical Cancer External Beam Radiotherapy” van de IAEA. (Foto: E. Harsdorf/IAEA)

e-learningmodules

Dit was het geval in Mozambique, waar de IAEA in juli 2023 haar virtual reality prototype debuteerde tijdens een nationale training over hoge dosis brachytherapie – een behandeling die kan worden gebruikt voor baarmoederhalskanker, die in 2020 goed was voor meer dan een derde van de nieuwe kankergevallen in het land. In het kader van een IAEA-project ter versterking van de radiotherapiedienst in het ziekenhuis van Maputo – Mozambique’s enige faciliteit met een oncologische afdeling – kregen meer dan een dozijn medische professionals deze training.

“De brachytherapie-eenheid was nog niet operationeel om patiënten te behandelen toen we de cursus gaven, dus de VR-tool was een grote hulp. Het gaf de deelnemers ook de kans om bepaalde e-learningmodules meteen te herhalen, wat je niet kunt doen met een echte patiënt, wanneer elke minuut telt,” zei Paulo Alfonso Varela Meléndez, een van de instructeurs van de cursus.

In een virtuele omgeving kunnen professionals zichzelf vertrouwd maken met kankerbehandelingsprocedures, technieken oefenen en hun algehele paraatheid verbeteren zonder directe betrokkenheid van de patiënt of voordat de daadwerkelijke apparatuur aanwezig is. Dit optimaliseert de algehele leerervaring en zorgt ervoor dat artsen goed zijn toegerust om nauwkeurige en effectieve zorg te verlenen.

In Dakar, Senegal, gebruikte de IAEA haar virtual reality tool in een e-contouring workshop die ze had georganiseerd tijdens de African Organisation for Research and Training in Cancer’s (AORTIC) International Conference on Cancer in Africa. Tijdens de trainingssessie over 3D brachytherapie voor baarmoederhalskanker verbeterden meer dan 160 bestralingsoncologen, medisch fysici, dosimetristen en bestralingstherapeuten hun praktische medische kennis en vaardigheden in het schetsen van de organen van een patiënt en de tumor(en) die behandeld moeten worden. Voor een continent waar een onevenredig groot aantal sterfgevallen door baarmoederhalskanker plaatsvindt, helpt het virtual reality model van de IAEA bij het bevorderen van een veilige, effectieve en efficiënte behandeling van deze ziekte.

“De 3D virtuele realiteitstool is een cruciale innovatie, vooral voor beginnende oncologieprofessionals die brachytherapieprocedures leren. Dit model biedt een patiënt- en stralingsvrije omgeving voor leerlingen om te oefenen. Het is eenvoudig te gebruiken en installatievrij, waardoor het van onschatbare waarde is in regio’s waar radiotherapiefaciliteiten beperkt kunnen zijn,” benadrukte Ntokozo Ndlovu, een van de deelnemers aan de workshop.

Na het voltooien van de virtual reality e-learningmodule brachten de cursisten hun kennis en vaardigheden in de praktijk door een “gesimuleerde patiënt” te behandelen met behulp van een watermeloen. Ze plaatsten applicators, stelden een beeldprotocol op en berekenden dosis en distributie. (Foto’s: P. A. Varela Melendez/IAEA)

Rays of Hope Anchor Centra

“De virtual reality-modellen van de IAEA zijn essentieel om aan de vraag in Afrika en daarbuiten te voldoen. Hiermee kunnen we onmiddellijk beginnen met de opleiding, ondersteuning bieden aan de centra en fellows opleiden voordat ze in contact komen met patiënten en ze in staat stellen nieuwe technieken toe te passen,” benadrukte Lisbeth Cordero Mendez, stralingsoncoloog bij de IAEA en waarnemend hoofd van de afdeling Toegepaste Stralingsbiologie en Radiotherapie van de IAEA bij de afdeling Menselijke Gezondheid.

Deze modellen zullen deel gaan uitmaken van het Comprehensive e-Learning Platform – Radiation Oncology Virtual Education Resource (ROVER/CeLP) van de IAEA, een set van ziektespecifieke e-learning tools en modules die tot doel heeft de toegang tot onderwijsmiddelen voor gezondheidswerkers over de hele wereld te stroomlijnen. De Rays of Hope Anchor Centra kunnen beide tools gebruiken om medische professionals in hun regio’s op te leiden, voegde ze eraan toe.

Tot nu toe heeft de IAEA Engelstalige VR-modellen ontwikkeld die gericht zijn op baarmoederhalskanker. Met aanvullende financiering zou het agentschap modellen kunnen ontwikkelen in de vijf andere officiële talen van de Verenigde Naties (Arabisch, Chinees, Frans, Spaans, Russisch) en onderwerpen kunnen opnemen zoals borst-, baarmoederhals- en prostaatkanker om meer landen te ondersteunen met dit nieuwe trainingsmiddel. Publieke en private partners die geïnteresseerd zijn in deelname aan dit initiatief kunnen contact opnemen met het NAHU.

Ekaterina Harsdorf, IAEA Department of Nuclear Sciences and Applications

Peter Lee, IAEA Department of Nuclear Sciences and Applications