Toegang

De IAEA-experts – die de afgelopen dagen en weken delen van de faciliteit hebben geïnspecteerd en regelmatig over het terrein blijven lopen – konden gisteren ook een groter deel van de omtrek van het grote koelmeer van de ZNPP controleren dan voorheen. Als onderdeel hiervan bezochten ze de isolatiepoort die het koelbekken scheidt van wat er over is van het Kakhovka reservoir na de vernietiging van de dam stroomafwaarts een maand geleden. De poort is versterkt met contragewichten en zand en er bleek geen water uit het meer te lekken. De experts gingen ook naar de poort die het afvoerkanaal van de nabijgelegen Zaporizhzhya Thermal Power Plant (ZTPP) scheidt van het reservoir. Zowel dit kanaal als het meer bevatten cruciale waterreserves voor de koelbehoeften van de ZNPP.

“Op ons verzoek hebben onze experts extra toegang gekregen tot de locatie. Tot nu toe hebben ze geen mijnen of explosieven gezien. Maar ze hebben nog steeds meer toegang nodig, onder andere tot de daken van reactoreenheden 3 en 4 en delen van de turbinehallen. Ik blijf hopen dat deze toegang snel zal worden verleend. Ik zal verslag blijven uitbrengen over de ontwikkelingen op dit gebied,” aldus directeur-generaal Grossi. Zoals eerder aangegeven is de IAEA op de hoogte van berichten dat er mijnen en andere explosieven zijn geplaatst in en rond de ZNPP, die zich momenteel in de frontlinie van het militaire conflict in Oekraïne bevindt.

De directeur-generaal herhaalde dat het belangrijk is dat het IAEA-team alle delen van de ZNPP kan controleren om na te gaan of de vijf basisprincipes voor de bescherming van Europa’s grootste kerncentrale (NPP), waarvan de zes reactoren nog steeds buiten bedrijf zijn, volledig worden nageleefd. De vijf basisprincipes voor de bescherming van de ZNPP die directeur-generaal Grossi op 30 mei vaststelde in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, stellen dat er geen aanval van of tegen de centrale mag plaatsvinden en dat deze niet mag worden gebruikt als opslagplaats of basis voor zware wapens – meervoudige raketwerpers, artilleriesystemen en munitie, en tanks.