Kerncentrale Doel - fotocredit: © ENGIE Electrabel

Kerncentrale Doel – fotocredit: © ENGIE Electrabel

Geen goede argumenten om kerncentrales te sluiten

Het onderliggende argument van de wet van 2003 is dat een kerncentrale na 40 jaar verouderd is en moet worden ontmanteld, aldus het forum. “Niets is minder waar: er zijn geen technische argumenten om een kerncentrale na 40 jaar definitief te sluiten, maar alleen politieke argumenten,” voegde het eraan toe. Het forum gaf de verklaring af op het moment dat eigenaar en exploitant Engie Electrabel zich voorbereidt op de definitieve sluiting van de kerncentrale Tinhange-2 op 31 januari. De drukwaterreactor van 1.008 MW werd op 1 juni 1983 in bedrijf genomen en is al 40 jaar in bedrijf.

Volgens het atoomagentschap de IAEA is er de laatste decennia steeds meer belangstelling gekomen voor de verlenging van de levensduur van kerncentrales. Het verlengen van de levensduur van een centrale is economischer dan het bouwen van een nieuwe, en ook wanneer het zakelijk zinvol is. Volgens het agentschap heeft ongeveer 90% van de centrales in de VS hun vergunning al verlengd tot 60 jaar en worden extra verlengingen voor in totaal 80 jaar overwogen. In Europa streven centrales regelmatig naar een levensduur van 60 jaar.

Volgens het forum worden de Belgische nucleaire installaties bij elke splijtstofwissel om de 12 tot 18 maanden geïnspecteerd en onderhouden. Ze ondergaan ook om de 10 jaar een grondige veiligheidsbeoordeling. “In dit proces worden honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd om onze nucleaire installaties op het hoogst mogelijke veiligheidsniveau te houden.”

Kerncentrales ‘een van de meest robuuste ter wereld’

Qua veiligheidsontwerp behoren de Belgische nucleaire installaties tot de meest robuuste ter wereld, aldus het forum. Ook andere landen hebben het gebruik van kernenergie afgebouwd of verminderd, maar de meeste daarvan – Frankrijk, Nederland, Finland en Zweden – hebben hun besluit inmiddels herzien. Zelfs Duitsland, dat heeft gezegd vast te houden aan zijn plannen voor geleidelijke afschaffing, heeft besloten zijn drie resterende kerncentrales tot april in bedrijf te houden. De kerncentrale Doel-3 werd in september 2022 definitief van het netwerk losgekoppeld, waardoor het aantal commerciële eenheden in het land op zes komt. Wanneer Tihange-2 volgende week offline wordt gehaald, zijn er nog vijf centrales beschikbaar. “Deze beslissingen zijn het gevolg van de wet van 2003 met betrekking tot de uitstap uit kernenergie, toen er nog geen energiecrisis was”, aldus het forum. “Zou het geen verantwoord (en noodzakelijk) beleid zijn om de wet op de uitstap uit kernenergie uit 2003 in te trekken?”

Eerder deze maand kwam België met het Franse nutsbedrijf Engie overeen de levensduur van de centrales Doel-4 en Tihange-3 te verlengen. Beide centrales zouden in 2025 definitief sluiten, maar zullen nu in november 2026 na de nodige werkzaamheden opnieuw worden opgestart en nog 10 jaar in bedrijf blijven. De in Brussel gevestigde brancheorganisatie nucleareurope juichte het akkoord toe, maar waarschuwde dat de verlenging van slechts twee reactoren voor slechts 10 jaar – en niet 20 – niet zal volstaan om een stabiele voorziening van koolstofarme elektriciteit tegen een betaalbare prijs te waarborgen. België had gepland om in 2025 volledig te stoppen met kernenergie, maar de inval van Rusland in Oekraïne dwong de regering haar plannen te herzien en meer gebruik te maken van aardgas.

Het originele artikel is te vinden op de website van NucNet.