Rafael Grossi, directeur-generaal van de IAEA, en Giorgia Meloni, premier van Italië, zijn covoorzitters van de eerste ministeriële bijeenkomst van de World Fusion Energy Group. Fotocredit: Regering van Italië.

De ontwikkeling van fusie-energie versnellen

De Italiaanse premier Giorgia Meloni en de directeur-generaal van de IAEA, Rafael Grossi, zullen samen de bijeenkomst op 6 november in Rome voorzitten. Tijdens deze bijeenkomst zullen regeringen, wetenschappers, leidinggevenden en investeerders hun krachten bundelen om de weg vrij te maken voor fusietechnologie om de overvloedige koolstofarme energie te leveren die de wereld nodig heeft om aan haar groeiende ontwikkelingsbehoeften te voldoen.

De IAEA zei in een verklaring dat de toegenomen politieke en economische belangstelling voor fusie-energie – die de afgelopen jaren belangrijke wetenschappelijke doorbraken heeft gekend – werd benadrukt tijdens de top van de G7 leidende geïndustrialiseerde landen van 13-15 juni in de Italiaanse zuidelijke regio Apulië, waar de leiders zeiden dat het “de potentie heeft om een blijvende oplossing te bieden voor de wereldwijde uitdagingen van klimaatverandering en energiezekerheid”.

Het communiqué van de G7-top beloofde internationale samenwerking te bevorderen “om de ontwikkeling en demonstratie” van fusie te versnellen en verwelkomde ook het besluit van Italië en de IAEA om de eerste WFEG-bijeenkomst in de Italiaanse hoofdstad te houden. Deze goedkeuring op hoog niveau volgt op een aantal technologische mijlpalen, waaronder de historische prestatie van een netto energiewinst, evenals een aanzienlijke uitbreiding van investeringen en activiteiten van de private sector in de zoektocht naar fusie-energie, aldus de IAEA. Grossi kondigde de oprichting van de WFEG aan toen hij afgelopen oktober de 29e Internationale IAEA Conferentie over fusie-energie in Londen opende, met de woorden “grote wetenschap heeft samenwerking nodig, en die wordt niet veel groter dan fusie-energie”. De IAEA zei dat de WFEG zal werken aan het versnellen van onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en toepassing van fusie-energie.

Italië heroverweegt zijn standpunt over kernenergie met recente berichten dat Meloni’s regering van plan is om wetgeving in te voeren die investeringen in kleine modulaire reactoren mogelijk maakt. In mei 2023 steunde het parlement van het land het plan van de regering om kernenergie op te nemen in de energiemix van het land als onderdeel van de decarbonisatie-inspanningen. Italië verbood kernenergie nadat het werd afgewezen in een nationaal referendum na de ramp in Tsjernobyl in 1987 en een ander in 2011 na het ongeluk in Fukushima-Daiichi. Het land sloot zijn laatste commerciële reactoren, Caorso en Enrico Fermi, in 1990.

David Dalton, NucNet