Laura Salonga en Thomas Jam Pedersen bij de ondertekening (Afbeelding: DeepGeo)
Op weg naar ultra-efficiënte thoriumreactor
Copenhagen Atomics leidt de wereldwijde race om de eerste commerciële thoriumreactor te leveren. Het bedrijf verwacht de levensvatbaarheid van zijn proces eerder aan te kunnen tonen dan zijn concurrenten, omdat het snel op weg is naar de eerste ultra-efficiënte thoriumreactor. DeepGEO wil op zijn beurt ontwikkelaars van zowel geavanceerde reactoren als kleine modulaire reactoren helpen bij het commercialiseren van hun technologieën. De oprichting van multinationale tijdelijke opslagfaciliteiten en opslagplaatsen die een verscheidenheid aan afvalvormen kunnen herbergen, zou vitale flexibiliteit bieden ter ondersteuning van nieuwe nucleaire technologieën, toepassingen en bedrijfsmodellen.
Meer energie uit dezelfde hoeveelheid splijtstof
Thomas Jam Pedersen, CEO en medeoprichter van Copenhagen Atomics: “De reactoren van Copenhagen Atomics zijn in staat om verbruikte splijtstof te verbranden en er tien keer meer energie uit te halen dan wanneer diezelfde splijtstof wordt gebruikt in een traditionele kernreactor. Samen met DeepGEO zal Copenhagen Atomics onderzoeken hoe we de internationale verwerking van verbruikte splijtstof radicaal efficiënter kunnen maken en tegelijkertijd alle afvalstromen op een verantwoorde manier kunnen verwerken. Dit partnerschap tussen Copenhagen Atomics en DeepGEO helpt de omzetting van verbruikte splijtstof in een waardevolle grondstof mogelijk te maken in plaats van een dure verplichting, waar landen en bedrijven mee te maken krijgen. Het recyclen van een groot deel van de verbruikte splijtstof, dit zogenaamde ‘nucleaire afval’, zou hen in staat stellen om het voor een positieve waarde te verkopen, waardoor de kosten van recycling en transport verder worden gedekt.”
Innovatieve nucleair vraag om innovatieve back-endoplossingen
Link Murray, voorzitter van DeepGEO: “Een innovatieve nucleaire sector heeft innovatieve back-endoplossingen nodig. We zijn verheugd om samen te werken met Copenhagen Atomics, dat opnieuw laat zien dat het een pionier is in de nucleaire sector. Door samen te werken kunnen we de waarde van verschillende brandstof- en afvalbehoeften van geavanceerde kernreactoren beter begrijpen, hun inzet helpen versnellen en de toekomstige duurzaamheid van kernenergie garanderen.”
Voldoen aan de behoeften van splijtstofrecyclers
De thoriumreactoren van Copenhagen Atomics zullen naar verwachting de transurane elementen in verbruikte splijtstof van conventionele kernreactoren verbruiken, wat de hoeveelheid langlevend kernafval drastisch vermindert. Om dit te bereiken is Copenhagen Atomics van plan om verbruikte splijtstof van lichtwaterreactoren te scheiden in vier stromen: zirkaloy, uranium, splijtingsproducten en transuranen. Haar reactorontwerpen kunnen gebruik maken van plutonium (een transurane stof) om het gebruik van thorium een ‘kickstart’ te geven. DeepGEO heeft toegezegd diensten te verlenen met betrekking tot het beheer en de verwijdering van middelactief en laagactief afval wanneer Copenhagen Atomics begint met testen en demonstratie. In eerste instantie zal de samenwerking tussen de partijen bijdragen aan een beter begrip van de economie en de vereisten van dit proces, waarbij wordt bepaald wat uiteindelijk afval is en wat commerciële waarde heeft. Belangrijke aspecten van de samenwerking zijn de technologie, de karakterisering van de brandstof en het afval, en de wet- en regelgeving voor de behandeling, het transport en de verwijdering van deze materialen tussen landen.
De ondertekende overeenkomst is de eerste in zijn soort voor de nucleaire industrie, maar het is niet de bedoeling dat het de laatste wordt. De bedrijven verwelkomen belangstelling van andere ontwikkelaars van nucleaire technologie en projecten die ook bereid zijn om hun toekomstige afvaluitdagingen serieus aan te pakken en innovatieve en multinationale oplossingen te verkennen.