Beeld: ©IAEA – Seemab Fatima

Inspirerend en prachtig uitgevoerd

De kunstenaars, tussen 14 en 18 jaar oud, hebben de reis uitgebeeld van de zaden van gewassen die door de IAEA en de FAO naar het internationale ruimtestation (ISS) zijn gestuurd. Deze zaden maken deel uit van een onderzoeksproject van de IAEA en de FAO naar het kweken van nieuwe plantenvariëteiten die bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en boeren kunnen helpen voldoende voedsel te produceren.

“Dit unieke project gaf ons de kans om jongeren te laten ontdekken hoe nucleaire technieken een spannende bijdrage leveren aan de astrobiologie en helpen bij het kweken van nieuwe plantensoorten die aangepast zijn aan de klimaatverandering,” zei Sophie Boutaud de la Combe, directeur van het Office of Public Information and Communication van de IAEA. “We hebben veel fantastische tekeningen ontvangen en de beslissing was niet gemakkelijk. Seemab’s visuele vertelling van het ‘zaden in de ruimte verhaal’ is zeer inspirerend en prachtig uitgevoerd.”

 

Beeld: ©IAEA – Seemab Fatima

Deelnemers gebruikten verschillende digitale en traditionele media om tot zes stappen van de reis van de zaden te tekenen, waaronder: voorbereiding van de zaden in de laboratoria van het Gemeenschappelijk Centrum voor Nucleaire Technieken in Voeding en Landbouw van de FAO/IAEA in Seibersdorf, Oostenrijk; lancering van de zaden in de ruimte en koppeling aan het ISS; blootstelling aan kosmische straling, antizwaartekracht en extreme temperaturen binnen en buiten het ISS; splashdown; analyse en groei; en de mogelijke resultaten. “Drie experts van de IAEA en de FAO op het gebied van plantenveredeling en communicatie beoordeelden de kunstwerken anoniem op basis van de weergave van nucleaire wetenschap, originaliteit, creativiteit en ontwerp. De winnaar werd unaniem gekozen”, aldus Clara Velez Fraga, FAO Chief of Outreach and Promotions. “Door mee te doen aan de wedstrijd en mijn liefde voor kunst en ruimtevaart te combineren, leerde ik over het werk van de IAEA en de FAO om honger op aarde aan te pakken,” zei winnares Fatima.

Beeld: © IAEA – Airi T. Takada

Volgende stappen voor ruimtezaden

De zaden van Arabidopsis en Sorghum, die in november 2022 de ruimte in werden gelanceerd, landden op 15 april terug op aarde nadat ze ongeveer vijf maanden lang binnen en buiten het ISS waren blootgesteld aan een complexe mix van barre ruimteomstandigheden. De zaden zullen worden ontkiemd en opgekweekt in de kassen en laboratoria van de IAEA en de FAO. Vergelijkingen tussen de zaden die binnen en buiten het ISS werden geplaatst, en zaden die in een laboratorium werden bestraald, zullen helpen verduidelijken of ruimteomstandigheden een uniek waardevol effect hebben op de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde gewasvariëteiten. De resultaten kunnen mogelijk de voedselzekerheid verbeteren in landen die het meest getroffen worden door voedseltekorten als gevolg van klimaatverandering.

Beeld: ©IAEA – Shelby Gayle M. Torres

Er zijn meer dan 3.400 nieuwe variëteiten van meer dan 210 plantensoorten ontwikkeld

Het Joint FAO/IAEA Centre, gevestigd in Wenen, Oostenrijk, maakt al bijna 60 jaar gebruik van straling om nieuwe variëteiten van landbouwgewassen te ontwikkelen. Mutatieveredeling maakt gebruik van de eigen genetische opmaak van een plant en bootst het natuurlijke proces van spontane mutatie na, waardoor plantenvariëteiten kunnen worden geproduceerd met hogere opbrengsten, kortere teeltperioden en een betere weerstand tegen ziekten en klimaatverandering. Tot nu toe zijn er meer dan 3.400 nieuwe variëteiten van meer dan 210 plantensoorten ontwikkeld met behulp van door straling geïnduceerde genetische variatie en mutatieveredeling – waaronder talrijke voedingsgewassen, siergewassen en bomen die door boeren in 70 landen worden gebruikt.

Beeld: ©IAEA – Puteri Khairina Binti Lin Chap Akang

Virtuele tentoonstelling

De resultaten van de wedstrijd volgen op het evenement van de IAEA en de FAO over ‘kosmische gewassen’ voor voedselzekerheid en aanpassing, dat werd gehouden aan de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Levenswetenschappen (BOKU) in Wenen, Oostenrijk, en dat ook bedoeld was om toekomstige deskundigen en leiders op dit gebied erbij te betrekken. De kunstwerken van de tien finalisten, waaronder de winnende inzending, zijn te zien in de virtuele galerij.

Beeld: IAEA – Christine Margarette M. Pabelonio

Beeld: ©IAEA – Zhu Yushi