KSTAR – Credit: Korea Institute of Fusion Technology

Heilige graal

De doorbraak wordt gezien als een kleine maar indrukwekkende stap op weg naar een bron van bijna onbeperkte schone energie. Wetenschappers proberen al meer dan 70 jaar de kracht van kernfusie – het proces waarbij de zon en sterren verbranden – te benutten. Kernfusie probeert de reactie na te bootsen die de zon en andere sterren laat schijnen, door twee atomen samen te smelten en zo enorme hoeveelheden energie vrij te maken.

Kernfusie wordt vaak de heilige graal van klimaatoplossingen genoemd en heeft de potentie om grenzeloze energie te leveren zonder de planeet te verwarmen met koolstofvervuiling. Maar het is een enorme uitdaging om het proces op aarde onder de knie te krijgen. De meest gebruikelijke manier om fusie-energie te bereiken is met behulp van een donutvormige reactor, een tokamak genaamd, waarin waterstofvarianten worden verhit tot buitengewoon hoge temperaturen om een plasma te creëren. Plasma’s met een hoge temperatuur en dichtheid, waarin reacties gedurende lange tijd kunnen plaatsvinden, zijn van vitaal belang voor de toekomst van kernfusiereactoren, aldus Si-Woo Yoon, directeur van het KSTAR Research Center van KFE, dat het nieuwe record vestigde.

Het aanhouden van deze hoge temperaturen “was niet eenvoudig aan te tonen vanwege de onstabiele aard van het hoge temperatuur plasma,” zei hij, en daarom is dit recente record zo belangrijk. Het grootste fusieproject is het Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (Iter) kernfusieproject in Cadarache in het zuiden van Frankrijk ter waarde van 20 miljard euro.