Foto: Leadcold is van plan een nucleaire onderzoeksreactor te bouwen en te exploiteren op de site van Studsvik AB, ten zuiden van Stockholm. Fotocredit: ©Studsvik

Het bedrijf uit Stockholm zei dat het de voorwaarden zal onderzoeken voor het bouwen en exploiteren van een nucleaire onderzoeksreactor op het terrein van Studsvik AB, ten zuiden van Stockholm, met bijbehorende infrastructuur voor de productie van splijtstof.

Leadcold verklaarde dat Studsvik AB, een leverancier van nucleaire analysesoftware en gespecialiseerde diensten aan de nucleaire industrie, “het initiatief positief beoordeelt” en zal deelnemen aan de haalbaarheidsstudie. De Sealer-D-installatie (Swedish Advanced Lead Reactor) zal een thermisch vermogen hebben van 80 MW met brandstofstaven die gekoeld zullen worden door 800 ton vloeibaar lood.

LeadCold wil dat de eerste commerciële Sealer-D reactor van 140 MWt in 2030 operationeel is. Leadcold chief executive officer Jacob Stedman zei dat Zweden meer basislastvermogen nodig heeft dat de snelle en belangrijke uitbreiding van wind- en zonne-energie kan aanvullen. “Deze reactor zal de eerste stap zijn naar de volgende generatie kernenergie voor goedkope en veilige basislaststroom. We kijken ernaar uit om nu in samenwerking met Studsvik AB, de gemeente en de autoriteiten te beginnen met het onderzoek naar de voorwaarden voor de volgende Zweedse onderzoeksreactor.” Samen met energiebedrijf Uniper, kernexploitant OKG en het Zweedse Energieagentschap is Leadcold al van plan een elektrische onderzoeksreactor te bouwen op OKG’s nucleaire locatie Oskarshamn. Leadcold en Uniper, meerderheidsaandeelhouder van Oskarshamn, hebben een subsidie van 99 miljoen Zweedse kronen (8,8 miljoen euro, 9,4 miljoen euro) ontvangen van het Zweedse Energieagentschap en zullen dit jaar beginnen met de bouw, aldus Leadcold.