Artist impression van een AP300 van Westinghouse. Het AP300-project zou de eerste SMR in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden. Credit illustratie: ©Westinghouse.

Commerciële exploitatie wordt verwacht aan het begin van de jaren 2030, aldus de bedrijven.

Westinghouse zei dat de overeenkomst het bedrijf op het goede spoor zet om de eerste particulier gefinancierde SMR-vloot in het Verenigd Koninkrijk in te zetten en dat het een belangrijke stap is in het realiseren van deze nieuwe energiesector. Het bedrijf zei op sociale media dat het ook “een overeenkomst had gesloten” voor de locatie. “Dit betekent dat alle onderdelen en overeenkomsten die nodig zijn om dit baanbrekende voorstel te realiseren – land, capaciteit, technologie, privékapitaalfinanciering en vraag vanuit de gemeenschap – aanwezig zijn”, aldus het bedrijf.

De overeenkomst betreft de bouw van vier AP300 SMR’s in de regio North Teesside in het noordoosten van Engeland. De regio maakt een industriële en economische ontwikkeling door, die volgens de bedrijven de toenemende vraag naar koolstofvrije elektriciteit stimuleert. CNP, dat naar eigen zeggen het enige onafhankelijke Britse SMR-ontwikkelingsbedrijf is, werkt ook samen met partners, waaronder Jacobs en Interpath Advisory, aan de ontwikkeling van een locatie met volledige vergunning voor het project, met als streefdatum 2027.

Als het project wordt voltooid, zou het de eerste SMR-installatie in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden. Het zou ook Westinghouse’s eerste inzet kunnen zijn van de AP300, een SMR-model dat het in mei 2023 lanceerde. Bovendien is het project “het eerste particulier gefinancierde project dat waar dan ook in Europa SMR’s inzet”, aldus CNP. “En ons doel is om binnen 10 jaar schone energie op te wekken.”

Bewezen technologie en volwassen toeleveringsketen

Westinghouse zei dat het project in overeenstemming is met de consultatie van de Britse regering over nieuwe nucleaire projecten en een aanvulling is op de deelname van het bedrijf aan het SMR-technologie selectieproces van Great British Nuclear (GBN). In oktober werd de AP300 geselecteerd voor de volgende fase van dat proces, samen met vijf andere technologieën. “Dit project brengt Westinghouse’s bewezen technologie en volwassen toeleveringsketen samen met onze diepgaande expertise in de levering van nucleaire programma’s, in een regio die haar industriële landschap aan het transformeren is,” aldus Paul Foster, chief executive officer van Community Nuclear Power. “We zijn verheugd om met Westinghouse samen te werken ter ondersteuning van de particuliere ontwikkeling in Noord-Teesside.” De AP300 SMR is gebaseerd op de bestaande grootschalige AP1000-eenheid van Westinghouse. Er zijn vier AP1000-eenheden in commercieel bedrijf in China en één, Vogtle-3, in de VS. Een tweede eenheid in Vogtle is bijna operationeel.