Fotocredit: iStockphoto / HStocks

Samenwerkingsnetwerk met binnenlandse en internationale organisaties en bedrijven

Vanaf 2050 zijn alle schepen die op zee varen verplicht om uitsluitend koolstofvrije brandstoffen te gebruiken, volgens het verdrag van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) onder de VN. “Met zulke strenge mariene milieuregelgeving is er vraag naar schepen die koolstofvrije brandstoffen gebruiken en geavanceerde nieuwe technologieën toepassen, en in het bijzonder trekt de SMR-technologie (Small Modular Reactor) de aandacht als kerntechnologie voor de toekomstige mariene industrie”, aldus de universiteit. “Om proactief op deze vraag in te spelen, richtte de Mokpo National University het SMR Ship Research Institute op om een samenwerkingsnetwerk op te bouwen met binnenlandse en internationale organisaties en bedrijven, waaronder universiteiten, onderzoeksinstituten, grote scheepsbouwers en internationale classificatiebureaus, en om grootschalig onderzoek uit te voeren”, vervolgde de universiteit.

Het nieuwe onderzoeksinstituut zal zich richten op de ontwikkeling en commercialisering van SMR-scheepstechnologie en ook op de ontwikkeling en uitvoering van onderwijsprogramma’s van wereldklasse om gespecialiseerd personeel op te leiden. “De oprichting van het SMR Ship Research Institute is een belangrijke mijlpaal in de innovatieve convergentie van Korea’s scheepsbouwindustrie van wereldklasse en de nucleaire industrie, waardoor Korea een wereldleider wordt in het versnellen van koolstofneutraliteit,” zei KHNP-voorzitter Whang Joo-ho in een toespraak. In een recent verschenen rapport van Lloyd’s Register staat dat overwegingen op het gebied van regelgeving en veiligheid moeten worden aangepakt voordat kernenergie op schepen op grote schaal commercieel kan worden toegepast. Het rapport – getiteld Fuel for Thought: Nuclear – beoordeelt de kansen die kernenergie biedt voor commerciële maritieme toepassingen, gezien de bewezen staat van dienst in marinetoepassingen, waarbij de studie wijst op de rol van nieuwe SMR’s in het op de markt brengen van geschikte reactoren met weinig onderhoud om te voldoen aan de voortstuwings- en energievereisten van commerciële schepen.

De ceremonie, die het resultaat is van een  intentieverklaring die in februari 2023 werd overeengekomen, werd bijgewoond door meer dan 100 mensen, waaronder vertegenwoordigers van Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), de directeur van het Korea Research Institute of Ships & Ocean Engineering, de Korea Energy University, wereldwijde scheepswerven zoals Samsung Heavy Industries, HD Hyundai Samho en HD Hyundai Mipo, internationale classificatiebureaus zoals het American Bureau of Shipping, Det Norske Veritas, Lloyd’s Register en het Korean Register of Shipping, lokale overheden en vertegenwoordigers en aanverwante partijen van scheepsbouw- en mariene industriebedrijven en -organisaties.

Lees het volledige artikel op de website van World Nuclear News