Het Bruce A Operations-team haalt eenheid 3 uit bedrijf om te beginnen met de Major Component Replacement (MCR)-onderbreking op 1 maart. Credit: © Bruce Power

Acht eenheden tot 2064 in bedrijf

Bruce Power laat weten dat de de gerenoveerde eenheid volgens de planning in 2026 weer online zal komen. In het kader van het grote vervangingsproject zullen de eenheden 3 tot en met 8 worden opgeknapt, zodat de locatie met acht eenheden tot 2064 kan blijven bijdragen aan de doelstellingen van Ontario en Canada op het gebied van schone energie en kankerbestrijdende medische isotopen kan produceren. De acht Candu-drukwaterreactoren op de Bruce-site zijn tussen september 1977 en mei 1987 in bedrijf genomen.

De grote renovatie zal naar verwachting de levensduur van de Bruce-centrale verlengen tot ver in het begin van de jaren 2060. Het levensverlengingsprogramma van Bruce Power is in januari 2016 van start gegaan en zal doorlopen tot 2053. Eenheid 6, de eerste reactor die wordt opgeknapt als onderdeel van het levensverlengingsprogramma van de centrale, wordt later dit jaar weer in bedrijf genomen met alle nieuwe reactoronderdelen.

In een afzonderlijk project zijn de eenheden 1 en 2 in 2012 opgeknapt en weer online gebracht. De onderbrekingen voor de vervanging van grote onderdelen bestaan uit het stilleggen en leegpompen van de reactor, het voorbereiden van de reactor, het vervangen van de reactorbuis en feeder, en de inbedrijfstelling. Het programma voor de vervanging van grote onderdelen en de verlenging van de levensduur is een van de grootste energie-infrastructuurprojecten in Canada. Kernenergie vormt 60% van Ontario’s schone energie. De Bruce-centrale produceert 6.550 MW piekvermogen en dat vermogen zal toenemen tot meer dan 7.000 MW in de jaren 2030, na de voltooiing van het MCR-programma in 2033 en andere levensverlengingsprojecten.