Het reactorvat van ’s werelds eerste ACP100 SMR – Credit: ©CNNC

Eerste goedgekeurde SMR

De module is geïnstalleerd in het reactorgebouw van het ACP100 kleine modulaire reactordemonstratieproject in het zuiden van China, heeft China National Nuclear Corporation (CNNC) bekendgemaakt. De module van de in China ontwikkelde ACP100, ook bekend als Linglong One, integreert het reactordrukvat (RPV), de verdamper en de hoofdpompen en maakt een hoofdpijpleiding overbodig. “Dit is de eerste mijlpaal van de installatie van het nucleaire eiland Linglong One,” aldus CNNC. “Het markeert het debuut van modulaire productie en installatie van kernreactormodules, wat een historische stap is in de wereldwijde nucleaire miniaturisatie en China’s leidende positie in de modulaire productie van kleine drukreactoreenheden benadrukt.”

De ACP100 was de eerste SMR die in 2016 werd goedgekeurd door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie. De multifunctionele 125-MW drukwaterreactor is ontworpen voor elektriciteitsproductie, verwarming, stoomproductie of zeewaterontzilting. De bouw begon in juli 2021 op een locatie naast de bestaande Changjiang-kerncentrale in de eilandprovincie Hainan in het zuiden van China, ongeveer vier jaar later dan gepland. CNNC wilde oorspronkelijk in 2017 beginnen met de bouw van de centrale, maar het project had te kampen met vertragingen in de regelgeving.

CNNC zei dat de demonstratiefabriek het ontwerp, de productie, de bouw en de werking van de technologie zal verifiëren. “Het zal het bedrijf ook helpen ervaring op te doen met het runnen van kleine kerncentrales en het in staat stellen de toekomstige markt voor kleine reactoren te verkennen”, aldus een verklaring.

Het inhijsen van de module – Credit: ©CNNC

's Werelds eerste commerciële SMR op land.

Het Hainan Nuclear Power Multi-purpose Modular Small Reactor Technology Demonstration Project is ’s werelds eerste commerciële kleine modulaire drukwaterreactor op land. Als de reactor eenmaal in bedrijf is, zal deze naar verwachting een miljard kilowattuur elektriciteit per jaar opwekken, wat kan voorzien in de behoeften van 526.000 huishoudens en gelijk staat aan een vermindering van ongeveer 880.000 ton CO2-uitstoot of het planten van 7,5 miljoen bomen. Met zijn stabiele en betrouwbare schone energievoorziening zal de centrale bijdragen aan China’s doelstellingen op het gebied van koolstofpiekproductie en koolstofneutraliteit en aan de bouw van een “schoon energie-eiland” in Hainan, en zal het de ontwikkeling van kernenergie wereldwijd stimuleren.