Small Modular Reactor

Deze nieuwe overeenkomst bouwt voort op een eerder memorandum van overeenstemming dat in december 2019 werd ondertekend en waarin New Brunswick, Ontario en Saskatchewan zich ertoe verbonden samen te werken om SMR’s in Canada te bevorderen. Alberta sloot zich in april 2021 aan. Door dit werk hebben de deelnemende provincies in maart 2022 een gezamenlijk strategisch plan uitgebracht waarin de weg wordt uitgestippeld voor de ontwikkeling van SMR’s.

Beeld: Artist impression SMR ©RollsRoyce

ARC's visie van een ACR-100 installatie, geselecteerd voor plaatsing in Point Lepreau, New Brunswick (Afbeelding: ARC)

Het nieuwe memorandum van overeenstemming biedt de twee provincies en hun nutsbedrijven – SaskPower en New Brunswick Power – de mogelijkheid om formeel ervaringen, kennis en successen uit te wisselen over uitrolplannen, ontwikkeling van de toeleveringsketen, betrekkingen met de inheemse bevolking, ontwikkeling van de arbeidsmarkt, regelgeving en andere gebieden. “Saskatchewan en New Brunswick hebben in de loop der jaren een sterke werkrelatie opgebouwd op het gebied van de ontwikkeling van SMR,” aldus Don Morgan, minister van Crown Investments Corporation van Saskatchewan. “Dit hernieuwde partnerschap zal beide provincies tot voordeel strekken door de kansen te benutten die voortvloeien uit de werkzaamheden voor de ontwikkeling van kernenergie in heel Canada en internationaal. Samen kunnen we de voortgang van het koolstofvrij maken van elektriciteitsnetten en industriële faciliteiten met behulp van SMR-technologieën versnellen.”

Beeld:  ARC’s visie van een ACR-100 installatie, geselecteerd voor plaatsing in Point Lepreau, New Brunswick ©ARC

Climate Change Action Plan

In juni 2022 kondigde SaskPower de selectie aan van de GE-Hitachi BWRX-300 als de SMR-technologie waaraan de voorkeur wordt gegeven voor de eerste uitrol op netniveau in Saskatchewan – hetzelfde model dat Ontario Power Generation in december 2021 selecteerde voor haar Darlington New Nuclear Project. “New Brunswick beschikt over de expertise van vier decennia betrouwbare nucleaire activiteiten”, aldus Mike Holland, minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Energieontwikkeling. “We willen nationaal en wereldwijd een leidende rol spelen op het gebied van schone en hernieuwbare energie. Kernenergie is een belangrijke hulpbron bij de overgang naar een koolstofarme toekomst en onze twee provincies bevinden zich in een goede positie om deze ontwikkeling te leiden.” SMR-technologieën worden ook erkend in het Climate Change Action Plan van New Brunswick als een belangrijk onderdeel om tegen 2035 een netto-nul-elektriciteitsuitstoot te bereiken.

Natriumgekoelde reactor

De ARC-100 van ARC Clean Technology Canada Inc is een 100 MWe natriumgekoelde snelle reactor, gebaseerd op bewezen technologie die is ontwikkeld in de Experimental Breeder Reactor-II reactor, die 30 jaar lang met succes heeft gefunctioneerd in het Argonne National Laboratory van de Amerikaanse overheid. Hij is geselecteerd voor toepassing in New Brunswick, met een volledig operationele eenheid op de nucleaire site van Point Lepreau tegen 2029. De havenautoriteit van Belledune overweegt ook een ARC-100 te gebruiken voor de levering van energie voor de productie van waterstof en andere industrieën als onderdeel van een toekomstige uitbreiding van de haven in het noorden van New Brunswick.

Beeld: OPG plant tegen 2028 de eerste GEH BWRX-300 SMR-fabriek op netwerkschaal in Darlington in Ontario. ©GEH.