iStockphoto ©Liukov

iStockphoto ©Liukov

Alles doen om een ongeval te voorkomen

Twee van de drie nooddieselgeneratoren van reactoreenheid 6 startten automatisch en werkten ongeveer 40 minuten na de beschieting die om 01.13 uur plaatselijke tijd plaatsvond in de buurt van de turbinezaal van de eenheid, die zich naast het reactorgebouw bevindt. Zij waren niet langer nodig nadat de exploitant opnieuw toegang had gekregen tot externe elektriciteit voor eenheid 6 van de bestaande hoofdstroomleiding van de ZNPP, via de schakelplaats van de nabijgelegen thermische centrale.

De vijf andere reactoren van de ZNPP werden niet getroffen en blijven rechtstreeks stroom ontvangen van de externe stroomleiding van de centrale die vorige week werd hersteld. Er wordt gewerkt aan de reparatie van de beschadigde kabels van eenheid 6 en aan het herstel van de directe verbinding van deze eenheid met de externe stroomleiding van de ZNPP. De zes reactoren van de ZNPP zijn alle in koude toestand, maar hebben nog steeds stroom nodig voor de koeling en andere vitale veiligheidsfuncties.

Directeur-generaal Rafael Grossi – die deze week bij de Verenigde Naties in New York is voor overleg op hoog niveau over zijn voorstel om een zone voor nucleaire veiligheid en beveiliging rond de ZNPP in te stellen – zei dat hij ernstig bezorgd was over de jongste beschietingen op het terrein van Europa’s grootste kerncentrale. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat de IAEA ter plaatse is om dergelijke incidenten op onpartijdige en onafhankelijke wijze te observeren en erover te rapporteren.  In dit verband herhaalde de directeur-generaal dat het IAEA-team dat de afgelopen drie weken ter plaatse was, informatie rechtstreeks aan het hoofdkwartier van het agentschap in Wenen heeft kunnen doorgeven en zijn activiteiten zonder enige belemmering, beperking of onderbreking heeft kunnen uitvoeren.

Het incident van woensdag kwam na een andere beschieting de dag ervoor, op een van de koelvijvers van de ZNPP, die deel uitmaken van het warmteafvoersysteem van de centrale. De pijp werd beschadigd, waardoor het bekken in afwachting van reparaties buiten bedrijf werd gesteld. Er waren gisteren ook meldingen van beschietingen op het industrieterrein rond de thermische centrale, dat op enkele kilometers van de ZNPP ligt. “Dit toont eens te meer de dringende noodzaak aan om een dergelijke zone rond de ZNPP in te stellen. Tot gisteren leken er minder beschietingen te zijn bij of in de buurt van de centrale, maar deze laatste episode toont aan dat het gevaar zeer reëel blijft. Het is niet verdwenen, en we kunnen het ons niet veroorloven nog meer tijd te verliezen,” zei Grossi. “Ik ben vastbesloten alles in het werk te stellen opdat de nucleaire veiligheids- en beveiligingszone rond de kerncentrale van Zaporizja (ZNPP) zeer binnenkort werkelijkheid wordt. Mijn vergaderingen op hoog niveau bij de Verenigde Naties deze week zijn van cruciaal belang om dit doel te bereiken, dat van het grootste belang is om een ernstig nucleair ongeval te voorkomen.”