Het reactorvat van ’s werelds eerste ACP100 SMR – Credit: ©CNNC
25 reactoren in aanbouw
Het land heeft het aantal operationele kernreactoren verhoogd tot 55 met een totale nettocapaciteit van 53,2 GW, vanaf april 2024. Volgens de officiële database van kernreactoren van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft China 56 centrales in bedrijf met een totale nettocapaciteit van 54,1 GW. Volgens de EIA zijn er nog eens 23 reactoren met een geschatte capaciteit van 23,7 GW in aanbouw in China. Volgens de IAEA zijn er 25 in aanbouw met een netto capaciteit van 26,3 GW. In de afgelopen tien jaar heeft China 37 kernreactoren toegevoegd, volgens de IAEA. In dezelfde periode heeft de VS er twee bijgebouwd.
Volgens de IAEA is China de snelst groeiende producent van kernenergie ter wereld. Ondanks de snelle groei van de capaciteit in 2022 was kernenergie dat jaar slechts goed voor ongeveer 5% van de cumulatieve stroomopwekking in China. Kernenergie is goed voor ongeveer 18% van de elektriciteitsproductiemix in de VS, aldus de EIA.
Peking probeert zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen
Kernreactoren bevinden zich van de provincie Liaoning in het noorden tot de provincie Hainan in het zuiden. De nucleaire vloot van het land voornamelijk uit drukwaterreactoren, waaronder vier in eigen land ontwikkelde HPR1000- of Hualong One-fabrieken die in bedrijf zijn – twee in Fuqing en twee in Fangchenggang. Er zijn 10 HPR1000 centrales in aanbouw. Er zijn vier operationele AP1000’s van Westinghouse-ontwerp, twee elk in Sanmen en Haiyang, elk met een capaciteit van 1.157 MW, en twee Franse EPR’s in Taishan, elk met een capaciteit van 1.660 MW.
China heeft in 2011 een langetermijnstrategie geïmplementeerd voor de ontwikkeling van kernenergie om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit en om milieuproblemen aan te pakken. Steenkool blijft echter China’s grootste bron van elektriciteitsproductie. In 2022 steeg de kolengestookte capaciteit in China met 19,5 GW, wat de totale kolengestookte capaciteit op 1.089 GW brengt. Peking probeert zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen, die de lucht vervuilt en moeilijk te transporteren is van de steenkoolmijnen in het westen en noorden van het land naar de economisch ontwikkelde zuidoostkust, waar China de meeste van zijn reactoren bouwt, aldus de IAEA. Met kernenergie wil het land de energiezekerheid vergroten, minder afhankelijk worden van kolen en olie en de CO2-uitstoot beperken terwijl het gelijke tred houdt met zijn economische groei, aldus de IAEA.