De Belgische premier Alexander De Croo spreekt tezamen met Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op de eerste dag van de top de wereldleiders toe in wat de eerste grootschalige internationale top over kernenergie wordt genoemd.  

Topontmoeting op het hoogste niveau

De verklaring beschrijft de betrokkenheid van de wereldwijde nucleaire industrie bij het ondersteunen van overheidsdoelstellingen om de kernenergiecapaciteit wereldwijd uit te breiden om klimaat- en energiezekerheidsdoelen te bereiken. De wereldwijde nucleaire industrie is bereid om de doelstellingen van de overheid te ondersteunen door de exploitatie van de bestaande kernenergiefaciliteiten voort te zetten en nieuwe centrales, bijbehorende infrastructuur en technologieën te ontwikkelen. De Nucleaire Energietop, die plaatsvindt op 21 maart 2024, is de topontmoeting op het hoogste niveau tot nu toe die exclusief gericht is op kernenergie, en brengt staatshoofden en ministers uit ongeveer 30 landen samen met leiders uit de sector en andere belanghebbenden.

Dit evenement bouwt voort op de ongekende steun voor kernenergie tijdens de COP28 in Dubai, waar regeringen en de nucleaire industrie beloofden de wereldwijde kernenergiecapaciteit tegen 2050 te verdrievoudigen, en kernenergie werd opgenomen in de eerste wereldwijde inventarisatie (het proces voor landen en belanghebbenden om de vooruitgang in kaart te brengen met betrekking tot het bereiken van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs van 2015).Tijdens het evenement zei de directeur-generaal van de World Nuclear Association, Dr. Sama Bilbao y Leon: “Deze bijeenkomst bouwt voort op het goede werk tijdens COP28, waar we 25 regeringen bij elkaar zagen komen en een verdrievoudiging van de wereldwijde nucleaire capaciteit beloofden. Vandaag verwelkomen we de inzet van de nationale leiders hier in Brussel en van over de hele wereld, die het energie- en industriebeleid vormgeven om de ontwikkeling en toepassing van kernenergie te versnellen – als essentieel instrument voor het koolstofvrij maken van de economie en energiezekerheid, maar ook als motor voor menselijke vooruitgang en duurzame economische ontwikkeling. Als industrie zijn we hier klaar om de uitdaging aan te gaan en beleid om te zetten in projecten om de noodzakelijke uitbreiding van kernenergie te realiseren.”

Lees het volledige artikel op de website van De Tijd.