Oekraine-Zaporizja-©Bogdan-Pigulyak

Centrale draait voor zesde keer op nooddieselgeneratoren

De ZNPP verloor rond 5 uur plaatselijke tijd alle elektriciteit op de locatie toen de laatste overgebleven lijn van 750 kilovolt (kV) werd afgesloten na berichten over raketaanvallen in Oekraïne. Dit was de zesde keer dat de centrale op nooddieselgeneratoren draaide tijdens het aanhoudende militaire conflict in het land, vertelde Grossi eerder vandaag aan de Raad van Beheer van de IAEA. Enkele uren later, rond 16.00 uur plaatselijke tijd, was de 750 kV stroomleiding – de enige van de vier die voor het conflict nog in bedrijf was – weer aangesloten op de ZNPP en konden de nooddieselgeneratoren worden uitgeschakeld, zo meldde het IAEA-team van deskundigen dat in de centrale aanwezig was aan het IAEA-hoofdkwartier. De twee eenheden die vóór het wegvallen van de externe stroomvoorziening in warme toestand verkeerden, werden weer in die toestand gebracht.

“Het uitvallen van alle externe stroom vandaag heeft eens te meer aangetoond hoe kwetsbaar en gevaarlijk de situatie is voor de kerncentrale van Zaporizja”, aldus Grossi. “Dat is nog steeds het geval, ook nadat de 750 kilovolt lijn weer is aangesloten. De ervaring leert ons dat dit hoogstwaarschijnlijk opnieuw en opnieuw zal gebeuren, tenzij we iets doen om het te voorkomen.” Eerder vertelde hij de raad dat de huidige situatie onhoudbaar is: “Elke keer gooien we met een dobbelsteen. En als we dit keer op keer laten gebeuren, zal ons geluk op een dag opraken.”

Grossi zei verder dat er nu actie moest worden ondernomen om de nucleaire veiligheid en beveiliging van de centrale te beschermen en dat hij zijn dringende overleg en contacten zou voortzetten. Het IAEA-team bij de centrale onderstreepte de precaire situatie op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging van de ZNPP nog eens. In de namiddag werden sterke beschietingen gehoord, de laatste aanwijzing voor toegenomen militaire activiteiten in de regio. In de afgelopen twee weken heeft de IAEA drie leveringen van apparatuur aan Oekraïne geregeld als onderdeel van de algemene inspanningen om technische ondersteuning en bijstand aan het land te organiseren op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging. Het Centrum voor Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne, de overheidsinstantie voor regelgeving, de kerncentrale van Zuid-Oekraïne en het staatsregister voor bronnen van ioniserende straling en individuele stralingsdoses ontvingen persoonlijke beschermingspakken, ademhalingsmaskers, kaliumjodiumpillen, dosimeters en IT-apparatuur die uit Canada en Zwitserland werden geschonken.