Patrick Fragman, Westinghouse President en CEO (links), met OPG President en CEO Ken Hartwick op de Wereld Nucleaire Beurs in Parijs.

Vraag naar CO2-vrije basislast neemt komende jaren sterk toe

Om de bredere economie effectief koolstofvrij te maken, zal volgens Ontario’s Independent Electricity System Operator de vraag naar schone, betrouwbare basiselektriciteit de komende jaren sterk toenemen en is er een oproep gedaan voor bijna 18.000 MW aan nieuwe nucleaire capaciteit tegen 2050. Met een geschiedenis van meer dan vijf decennia in het exploiteren en renoveren van grote kerncentrales, neemt OPG het voortouw in de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales om aan deze groeiende vraag te voldoen. De huidige werkzaamheden omvatten de bouw van de eerste vloot kleine modulaire reactoren in Noord-Amerika op de Darlington New Nuclear site. De eerste van vier 300 MW SMR’s zal eind 2028 klaar zijn en eind 2029 online gaan. Het MOU met Westinghouse biedt OPG de mogelijkheid om opties voor toekomstige groei te overwegen.

Westinghouse heeft een portfolio van geavanceerde kernreactortechnologieën, waaronder de AP1000® grote reactortechnologie, AP300™ SMR en de eVinci™ microreactor. De AP1000 reactor is ingezet in China en de VS. In China zijn acht eenheden in aanbouw en in de VS is er één bijna voltooid. Westinghouse is een wereldwijd opererend bedrijf in Canadese handen met meer dan 250 Canadese medewerkers, en groeiend, dat essentiële diensten levert aan de operationele CANDU-vloot en daarnaast de volgende generatie nucleaire technologieën ontwikkelt.

Ontario heeft een van de schoonste en meest veerkrachtige elektriciteitsnetten ter wereld

OPG President en CEO Ken Hartwick: “Zonder kernenergie is er geen geloofwaardige weg naar netto nul en naar een betrouwbare voorziening in de toenemende vraag naar schone elektriciteit in verband met snelle elektrificatie. Samen met de bouw van vier SMR’s op onze Darlington New Nuclear site, geloven we dat het verstandig is om alle nucleaire technologieën te onderzoeken die kunnen helpen om het elektriciteitsnet uit te bouwen op een tijdige, kosteneffectieve manier die ten goede komt aan de ratepayers van Ontario.”

Patrick Fragman, President en CEO, Westinghouse: “Westinghouse kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van onze langdurige relatie met OPG en naar de mogelijkheden die onze volledige set van geavanceerde reactortechnologieën biedt voor een zeer diverse set van marktbehoeften. De AP1000-reactor heeft de status van vloot bereikt en biedt uitzonderlijke beschikbaarheid en rendabiliteit. Daarom hebben we de AP300 SMR gebaseerd op deze bewezen, gelicentieerde technologie. Samen met de eVinci microreactor voor een groot aantal toepassingen voor gemeenschappen en de industrie, zijn we er trots op deze technologieën samen met OPG voor Canada te verkennen.”

Ontario Minister van Energie Todd Smith: “Ontario heeft tientallen jaren ervaring met het bouwen en exploiteren van kernenergie – ervaring die onze provincie heeft geholpen een van de schoonste en meest veerkrachtige elektriciteitsnetten ter wereld op te bouwen. Ik ben blij dat OPG en Westinghouse zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking, waaronder het benutten van de expertise van Ontario’s deskundige nucleaire exploitanten terwijl Westinghouse hun reactoren over de hele wereld inzet, en het gebruikmaken van Ontario’s robuuste nucleaire toeleveringsketen.”