Artist impression van een natriumgekoelde SMR van Terra Power – Credit: ©Terra Power

Steun voor het project

Natrium is een van de twee demonstratieprojecten van geavanceerde reactoren die zijn geselecteerd voor competitieve financiering via het Advanced Reactor Demonstration Program van het Department of Energy. (De Xe-100 van X-energy is het andere.) TerraPower ontving $1,6 miljard aan financiering uit de Bipartisan Infrastructure Law die in november 2022 door president Biden werd ondertekend en die moet worden gebruikt om de voltooiing van de centrale te garanderen. Het door Bill Gates gesteunde bedrijf heeft ook meer dan 1 miljard dollar aan privéfinanciering opgehaald. Eerder dit jaar kondigde TerraPower de tweede contractronde aan voor leveranciers met een lange staat van dienst ter ondersteuning van de ontwikkeling van de Natrium-reactor.

Een complex ontwerp

Natrium zal vloeibaar natrium gebruiken als koelmiddel in plaats van water. Volgens TerraPower heeft de reactor een verbeterd brandstofgebruik, verbeterde veiligheidsvoorzieningen en een gestroomlijnde lay-out van de centrale waardoor er minder materiaal nodig is om hem te bouwen. De opslagtechnologie van de centrale maakt het mogelijk om de output van het systeem op te voeren tot 500 MWe gedurende meer dan vijf en een half uur wanneer dat nodig is om te voldoen aan extra vraag van het elektriciteitsnet.

Gezien de complexiteit van het ontwerp, werkte TerraPower met de NRC aan de aanvraag voordat de formele aanvraag werd ingediend. Bij de indiening werden nieuwe richtlijnen voor technologie-inclusie toegepast die onlangs door de NRC zijn uitgegeven om consistentie, kwaliteit en uniformiteit van beoordelingen voor aanvragen voor niet-lichtwaterreactoren te garanderen. De richtlijnen maken deel uit van het Licensing Modernization Project, een project in samenwerking met de nucleaire industrie en het DOE. TerraPower is van plan om het project te vervroegen door deze zomer te beginnen met de bouw van niet-nucleaire installaties op de locatie.

Lees het volledige artikel op de website van Nuclear Newswire van de ANS