Voorzitter Petro Kotin van Energoatom en Sophie Macfarlane-Smith van Rolls-Royce SMR ondertekenen het memorandum van overeenstemming – Fotocredit: ©Energoatom.

Kwalitatief hoogwaardige naoorlogse wederopbouw

In de intentieverklaring met Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie, is bepaald dat de bedrijven zullen samenwerken om na te gaan welke mogelijkheden er in de toekomst zijn om Rolls-Royce SMR-reactoren in Oekraïne in te zetten bij de wederopbouw. Rolls-Royce SMR verbindt zich ertoe het herstel van Oekraïne te ondersteunen door de bouw van een SMR-installatie “die genoeg koolstofvrije elektriciteit kan opwekken om een miljoen huizen gedurende meer dan 60 jaar van stroom te voorzien”. Het memorandum werd op 20 maart ondertekend door Energoatom-voorzitter Petro Kotin en Sophie Macfarlane-Smith, hoofd customer engagement bij Rolls-Royce SMR. “De samenwerking tussen Energoatom en Rolls-Royce SMR heeft een nieuw niveau bereikt”, aldus Kotin. “Vandaag hebben we een overeenkomst getekend die Oekraïne niet alleen in staat zal stellen om een kwalitatief hoogwaardige naoorlogse wederopbouw van de energie-infrastructuur te starten, maar ook om een van de eerste landen ter wereld te worden die hiervoor veelbelovende technologieën van kleine modulaire reactoren aantrekt.”

Rolls-Royce SMR CEO Tom Samson voegde daaraan toe: “Dankzij onze eigen Britse nucleaire technologieën kunnen we de bevolking van Oekraïne mogelijk helpen bij de snelle wederopbouw en het herstel van de energiezekerheid en -onafhankelijkheid.” In mei vorig jaar zei Kotin dat de bouw van twee nieuwe Westinghouse AP1000-eenheden in de kerncentrale van Khmelnitsky “zal beginnen zodra de oorlog voorbij is”. Hij zei dat een overeenkomst met Westinghouse betrekking had op de bouw van vijf eenheden in totaal, waarbij de andere drie eenheden in de andere bestaande kerncentrales van het land zouden worden geplaatst.

Inzet in Scandinavië wordt onderzocht

Rolls-Royce SMR heeft ook een intentieverklaring ondertekend met het Finse nutsbedrijf Fortum om gezamenlijk de mogelijkheden voor de inzet van SMR’s in Finland en Zweden te onderzoeken. Fortum, een energiegigant die onder meer de Loviisa-kerncentrale in Finland exploiteert, kondigde in oktober vorig jaar een project aan om de voorwaarden voor nieuwe kernenergie in Finland en Zweden te onderzoeken, met inbegrip van potentiële partnernetwerken en samenwerkingsregelingen. Het zei dat het SMR’s ziet als onderdeel van de toekomst van kernenergie en “geïnteresseerd is in de mogelijkheden van kernenergie voor de productie van warmte en waterstof”. “Fortum is blij een samenwerking aan te gaan met Rolls-Royce SMR, een van de voorlopers op het gebied van kleine modulaire reactoren,” aldus Laurent Leveugle, Fortum’s Head of New Build Feasibility Study. “Wij zijn vooral geïnteresseerd in meer informatie over het leveringsmodel van Rolls-Royce SMR, gezien de historische industriële ervaring van Rolls-Royce.” Naast Rolls-Royce SMR heeft Fortum samenwerkingsovereenkomsten gesloten met het Franse EDF, het Zweedse Kärnfull Next en het Finse Helen.