Tokamak Energy

Volgens Tokamak Energy heeft de Demo4-magneet een magneetveldsterkte die bijna een miljoen keer sterker is dan het aardmagnetisch veld, waardoor hij het extreem hete plasma dat tijdens het fusieproces ontstaat, kan insluiten en beheersen. Tokamak Energy streeft ernaar het eerste particuliere bedrijf te worden dat commerciële fusie-energie produceert, met als doel het demonstreren van netklare fusie in het begin van de jaren 2030.

Magnetische spoelen

Fusie is het fenomeen dat de zon aandrijft. De uitdaging bestaat erin de complexiteit van het repliceren van dit proces te beheersen om een schone, overvloedige maar ook commercieel levensvatbare energiebron te produceren. De nieuwe Demo4-faciliteit van Tokamak Energy zal bestaan uit 44 individuele magnetische spoelen die onlangs zijn vervaardigd met behulp van 38 km baanbrekende HTS-tape, die stromen zonder elektrische weerstand doorlaat en vijf keer minder koelvermogen vereist dan traditionele supergeleidende materialen. De volledige assemblage in het hoofdkantoor van Tokamak Energy nabij Oxford zal dit jaar worden voltooid en het testen zal tot 2024 duren. De testresultaten zullen worden gebruikt voor het geavanceerde prototype van het bedrijf, ST80-HTS, en de daaropvolgende fusiecentrale ST-E1.

Demo 4 magnet system ©Tokamak Energy

Revolutie

Dr. Rod Bateman, HTS-magneetontwikkelingsmanager bij Tokamak Energy, zei: “Dit is een enorm, zichtbaar moment waar we erg enthousiast over zijn. Onze magneten maken de bouw en werking van bolvormige tokamaks mogelijk, en zijn dus een revolutie om schone, onbeperkte fusie-energie sneller op het net te krijgen.” Met Demo4 kan het bedrijf aanzienlijke magnetische krachten creëren en deze testen in scenario’s die relevant zijn voor fusiecentrales. Belangrijk is dat het de technologische gereedheid van HTS-magneten aanzienlijk zal verbeteren, wat een belangrijk onderdeel is van de missie van Tokamak Energy om begin 2030 kernfusie te demonstreren.

Foto: Medewerkers van Tokamak Energy bij de voltooiing van de eerste set HTS-magneten voor de Demo4-faciliteit. ©Tokamak Energy