Tinsley, hoogleraar kernenergie in de ruimte aan de Universiteit van Leicester en accountdirecteur ruimtevaart en radio-isotopen bij het Nationaal Nucleair Laboratorium in het Verenigd Koninkrijk, gebruikt liever niet het etiket kernafval, maar spreekt van “materiaal uit het verleden” – en gezien de levensreddende kwaliteiten van wat wordt gewonnen, is dat niet verwonderlijk.

Het medische gebruik en het gebruik in de ruimte zijn heel verschillende toepassingen, maar ze zijn, zegt Tinsley, “fundamenteel hetzelfde in die zin dat je iets extraheert dat in een oud materiaal is ontstaan. Je doet dat met een vorm van chemie, radiochemische verwerking, en je verandert iets dat in de toekomst waarschijnlijk in een gat in de grond zou belanden in iets dat een aanzienlijke waarde heeft in een andere sector”.

Met de veelbelovende klinische proeven in een vroeg stadium en de plannen om energie te leveren voor een missie naar Mars in 2028, betekent de nieuw ontdekte waarde in het oude materiaal dat er nu in het VK discussies plaatsvinden over hoe dit kan worden erkend in de voorgestelde opruimingsplannen voor de lange termijn.

Een andere factor is dat er in de toekomst nog ontdekkingen kunnen worden gedaan waardoor meer van het materiaal in de komende jaren waardevol wordt, dus, suggereert Tinsley, zou het een goed idee kunnen zijn om het materiaal op te ruimen in een vorm waarin het tegen minimale kosten kan worden teruggehaald.

Lees het volledige artikel op de website van World Nuclear News. Scan de QR-code om het artikel te lezen en de podcast te beluisteren.

 

Met dank aan presentator Alex Hunt. Co-geproduceerd en gemixt door Pixelkisser Production