DG Rafael Mariano Grossi van de IAEA ondertekent een verlenging van een bijdrage in natura voor klinisch onderwijs in ontwikkelingslanden met Rob Walton, president en CEO van GE HealthCare voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Fotocredit: Frerik Dahl/IAEA

Overeenkomst belangrijk voor versterken van de aanpak van een groot gat in de kankerzorg

Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA, die begin 2022 Rays of Hope lanceerde, ondertekende een verlenging van een bijdrage in natura voor klinisch onderwijs in ontwikkelingslanden met Rob Walton, President en CEO van GE HealthCare voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Deze overeenkomst bouwt voort op een bestaande succesvolle samenwerking die in 2022 van start ging. Grossi ondertekende ook een driejarige praktische overeenkomst met GE HealthCare om de samenwerking op het gebied van kankerbestrijding in lage- en middeninkomenslanden te versterken in het kader van Rays of Hope.

De documenten werden ondertekend op het kantoor van de IAEA in New York tijdens de achtenzeventigste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die wordt bijgewoond door Grossi.

Deze samenwerkingen zijn de laatste in een reeks van IAEA-overeenkomsten met belangrijke belanghebbenden – zowel in de publieke als in de private sector – om het werk van het agentschap te helpen versterken bij het aanpakken van een groot gat in de kankerzorg in veel landen, waar mensen vaak sterven aan de ziekte omdat ze geen toegang hebben tot potentieel levensreddende diagnostische en therapeutische infrastructuur. “Ik ben zeer bemoedigd door de vooruitgang die we al zien in het kader van het Rays of Hope-initiatief van de IAEA en de aanzienlijke belangstelling die het trekt, met verschillende toonaangevende bedrijven zoals GE HealthCare die met ons samenwerken om de groeiende kankerlast in de wereld aan te pakken”, zei Grossi. “Ik ben dankbaar voor hun steun, die zal helpen levens te redden.”

“Het tekort aan gezondheidswerkers is een alomtegenwoordige zorg. Dit geldt in het bijzonder voor de oncologie in ontwikkelingslanden, waar de toegang tot zorg, innovatie en knowhow dringend moeten worden verbeterd. We zijn er trots op dat we de IAEA steunen in haar Rays of Hope initiatief, door klinische training beschikbaar te maken voor nucleaire geneeskunde en radiologie beoefenaars uit lage- en middeninkomenslanden,” zei Rob Walton, President en CEO EMEA, GE HealthCare. “We zijn dankbaar voor en enthousiast over de start van onze bredere samenwerking voor Rays of Hope vandaag.”

In het kader van de overeengekomen praktische regelingen zullen de IAEA en GE HealthCare blijven samenwerken aan het verbeteren van de capaciteiten van ontwikkelingslanden om veilige en effectieve mogelijkheden voor stralingsgeneeskunde voor kankerdiagnose en -behandeling op te zetten of te versterken. De partijen zijn met name van plan om samen te werken op het gebied van bewustmaking, onderwijs en opleiding, en onderzoek en het delen van kennis.

Rays of Hope bouwt voort op de zes decennia ervaring en expertise van de IAEA op het gebied van nucleaire wetenschap om verschillende soorten tumoren te diagnosticeren en te behandelen. Het doel is om financiële middelen en partners te mobiliseren en de politieke wil te mobiliseren om de strijd op te voeren tegen een plaag die velen doodt die succesvol behandeld hadden kunnen worden met moderne medische technologie.