De Darlington kerncentrale in Ontario, waar OPG een kleine modulaire reactor plant. Fotocredit: OPG

De SMR kan eind 2028 of begin 2029 operationeel zijn

In een online interview met Power Engineering beschreef Sextone het OPG-contract als een belangrijke mijlpaal voor GE Hitachi. Het bedrijf heeft de BWRX-300 gekozen voor zijn nieuwe nucleaire project in Darlington, waardoor dit het eerste commerciële contract voor een SMR in de VS is.

Volgens het laatste tijdschema van het project zou de eerste BWRX-300 centrale eind 2028 of begin 2029 operationeel moeten zijn.

De BWRX-300, een 300-MW watergekoelde SMR met natuurlijke circulatie en passieve veiligheidssystemen, maakt gebruik van het ontwerp en de licentiebasis van de Economic Simplified Boiling Water Reactor (ESBWR) van GE Hitachi.

 

Artist impression van de BWRX-300 Small Modular Reactor (SMR) – credit illustratie: ©General Electric / Hitachi

©GE Hitachi Nuclear Energy

60 procent minder kapitaalkosten per MW

Het bedrijf heeft gezegd dat een aanzienlijke vereenvoudiging van het ontwerp betekent dat de BWRX-300 tot 60% minder kapitaalkosten per MW vergt in vergelijking met andere watergekoelde SMR-ontwerpen of bestaande ontwerpen voor grote kernreactoren.

Een van de belangrijkste voordelen van de BWRX-300, aldus Sextone, is het gebruik van bestaande componenten en brandstof. GE Hitachi heeft zijn ervaring en expertise met kokendwaterreactoren gebruikt om een installatie te ontwikkelen die voor 95% gebaseerd is op bewezen technologie.

Hierdoor zijn er geen licenties voor nieuwe brandstof nodig en hoeft men zich geen zorgen te maken over de toeleveringsketen. Dit biedt een aanzienlijk voordeel op het gebied van schaalbaarheid en maakt het voor GE Hitachi gemakkelijker om de BWRX 300 in te zetten in de race om SMR’s op de markt te brengen.

Artist impression van een doorsnede van de BWRX-300 – credit illustratie: ©General Electric / Hitachi