Grossi, die sprak tijdens een mediaconferentie na zijn verslag aan de Raad van Gouverneurs van de IAEA, werd gevraagd naar de doelen van de top, de eerste in zijn soort voor staatshoofden en regeringsleiders, die later deze maand in Brussel wordt gehouden. Fotocredit: IAEA/Dean Calma

Geen eenvoudige opgave

Grossi: “De top is erg belangrijk. Het geeft aan hoe groot de verandering is als het gaat om de wereldwijde discussie over kernenergie.” Er waren 28 VN-klimaatconferenties voor nodig, voegde hij eraan toe, voordat de landen die deelnamen aan de COP28-bijeenkomst het erover eens waren dat kernenergie versneld beschikbaar moest worden gesteld als onderdeel van een mix met hernieuwbare energiebronnen en elke koolstofarme energiebron. “Het feit dat jullie nu voor het eerst in de geschiedenis een top van staatshoofden en regeringsleiders over kernenergie hebben, is niet om dit toe te juichen, het is om samen te komen en te kijken wat er gedaan kan worden om het te versnellen, om deze versnelling door te voeren. Het is niet gemakkelijk. Je hebt bijvoorbeeld financieringsmechanismen nodig, die niet gemakkelijk zijn,” zei hij in antwoord op een vraag van de Chinese media.

Verschillende initiatieven van de IAEA

Grossi: “China is een machtig land. Het kan financieren, maar veel andere landen hebben problemen en ze hebben nog steeds meer kernenergie nodig en willen meer kernenergie. Dus wat zijn de internationale samenwerkingsmechanismen die we op dat niveau van staatshoofden en regeringsleiders kunnen afspreken zodat dit wordt versneld. We hebben zeer hoge verwachtingen van deze top.” Zijn opmerkingen over Nuclear Energy Summit 2024 – die op 21 maart in Brussel wordt gehouden en die hij samen met de Belgische premier Alexander De Croo zal voorzitten – kwamen na een interview met de Londense Financial Times, waarin hij zei dat hij graag zou zien dat multilaterale geldschieters zoals de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank nieuwe nucleaire projecten zouden financieren, waarbij hij suggereerde dat het vroegere beleid om geen nieuwe nucleaire projecten te financieren nu “uit de pas liep” met de meeste van hun lidstaten.

Eerder zei Grossi in zijn verslag aan de Raad van Beheer van de IAEA dat de situatie in de kerncentrale van Zaporizja “zeer precair blijft”, waarbij hij opmerkte dat de IAEA-inspecteurs in de centrale de afgelopen dagen regelmatig explosies hadden gehoord vanaf de locatie, en hij riep op tot “maximale terughoudendheid en strikte naleving” van de door de VN overeengekomen veiligheidsprincipes, zoals dat geen van beide partijen mag vuren op of vanuit de kerncentrale.

Hij gaf ook updates over verschillende initiatieven van de IAEA, zoals het aanpakken van microplastics in mariene milieus, het uitbreiden van kankerbehandelingstechnologie en -faciliteiten en ook Atoms4Food, dat zich richt op voedselveiligheid en -controle. Hij zei dat veel lidstaten het steunen, wat “mij het vertrouwen geeft dat we binnenkort kunnen beginnen met de implementatie ervan.”

Lees het complete artikel op de website van World Nuclear News.