Foto: Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi – fotocredit: ©D. Calma / IAEA

De potentiële gevaren voor de centrale zijn constant

Het is het 19e team van IAEA-deskundigen dat op de locatie in Zuid-Oekraïne is gestationeerd sinds directeur-generaal Grossi daar meer dan 20 maanden geleden een permanente aanwezigheid vestigde. Het team vervangt collega’s die de afgelopen weken de nucleaire veiligheid en beveiliging op de ZNPP in de gaten hielden. “De IAEA zal aanwezig blijven in de Zaporizhzhya kerncentrale zolang dat nodig is. De nucleaire veiligheids- en beveiligingssituatie in de centrale blijft uiterst precair en uitdagend. Dankzij onze experts ter plaatse kunnen we de wereld informeren over de ontwikkelingen daar. We zullen alles in het werk blijven stellen om deze belangrijke nucleaire faciliteit veilig te houden,” zei Grossi.

De potentiële gevaren voor de centrale zijn constant en de situatie kan elk moment een plotselinge wending nemen. De afgelopen week hebben de IAEA-experts voortdurend aanwijzingen gehoord van militaire activiteit in de gebieden rond de ZNPP. Het ging onder andere om uitgaand artillerie- en raketvuur op enige afstand en vuur met kleine wapens dichter bij de locatie. Eind vorige week beperkte een luchtalarm gedurende 24 uur de bewegingsvrijheid buiten de gebouwen van de ZNPP, maar in die tijd werden geen explosies gehoord. Het is van cruciaal belang dat kerncentrales goed zijn voorbereid op noodsituaties en dat ze daar snel op kunnen reageren. Op woensdag observeerden de IAEA-experts een noodoefening in de ZNPP, gebaseerd op een hypothetisch scenario van schade aan een pijp die verbonden is met een van de sprinklerbekkens die water leveren om reactor 1 en de veiligheidssystemen te koelen. In het oefenscenario pompte het personeel van de centrale water in de sprinklervijver en repareerde de beschadigde pijp, terwijl ze er ook voor zorgden dat de veiligheidssystemen en dieselgeneratoren operationeel bleven.

Het IAEA-team was van mening dat de oefening goed georganiseerd was en dat het personeel effectief reageerde. “Het is essentieel voor alle nucleaire faciliteiten om een effectieve voorbereiding en reactie op noodsituaties te hebben. Hiervoor zijn regelmatige oefeningen nodig. Voor de kerncentrale van Zaporizjhya zijn deze extra belangrijk gezien de buitengewone risico’s waarmee de centrale momenteel wordt geconfronteerd”, aldus Grossi. De IAEA-deskundigen die aanwezig waren bij de kerncentrales in Khelmnytskyy, Rivne en Zuid-Oekraïne en de locatie in Tsjernobyl meldden dat de nucleaire veiligheid en beveiliging gehandhaafd blijft ondanks de gevolgen van het voortdurende conflict, waaronder luchtalarm op verschillende dagen in de afgelopen week.

Lees het volledige artikel op de website van de IAEA.